Annons

Folkomröstning om hamnen krav från sd

Sd vill ha en folkomröstning om hamnens framtid. Exakt vad trelleborgarna ska rösta om framgår dock inte av sd:s motion till fullmäktige.
Trelleborg • Publicerad 22 juli 2008
Så här tänker sig hamnen en utbyggnad söder- och österut. Montage: Tengbomgruppen
Så här tänker sig hamnen en utbyggnad söder- och österut. Montage: TengbomgruppenFoto: 

Formuleringen av frågan menar också kommunalrådet Ulf Bingsgård (m) är det stora problemet med en folkomröstning.

- Allt beror ju på vad man frågar om, säger han. Om man ställer frågan om trelleborgarna vill att man öppnar upp västra delen av hamnen för bostäder och restauranger - som ju är en följd av en utbyggnad - så får man säkert en överväldigande majoritet för det, medan man kanske får ett annat svar om man formulerar frågan på ett annat sätt.

Annons

I sin motion föreslår sd att kommunen ska ordna en folkomröstning snarast möjligt där kommuninvånarna "har möjlighet att visa sin inställning till hamnens framtida utformning och placering".

Men någon mer konkret utformning av frågan för inte sd fram i sin motion. - Jag menar att det är mycket viktigt att frågan blir ordentligt genomlyst och diskuterad, säger Ulf Bingsgård. Men jag anser att det är bättre med öppna möten där alla bjuds in att säga sin mening än en folkomröstning som måste formuleras som ja eller nej. För vad ska man rösta ja eller nej till?

I sin motion menar sd på att det inte förts fram alternativa placeringar av hamnen, öster eller väster om stadskärnan. Det är en av frågorna som sd tycker att trelleborgarna kan få säga sin mening om i en folkomröstning.

Sd menar att utbyggnaden av hamnen lett till att trelleborgarna fått nedsmutsad luft och vatten samt en hög bullernivå från lastbilar och tåg.

Sd vill också att resultatet av en folkomröstning ska bli ett riktmärke för politikernas ställningstagande om hamnen framöver.

Ulf Bingsgård menar att diskussionen om hamnens framtid bara har påbörjats. Ett tillfälle att diskutera frågan kommer när miljödomstolen ska hålla slutförhandling om hamnens ansökan om en utbyggnad, vilket troligen sker mot slutet av detta år.

Ulf Bingsgård poängterar att framtiden för Trelleborgs hamn inte bara är en fråga för kommunen utan ett nationellt intresse.

- Därför är förslaget att lägga ned hamnen som förts fram av vissa orealistiskt, menar Ulf Bingsgård.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons