Annons

Folkhögskola öppnar filial

Glokala folkhögskolan i Malmö kommer till Trelleborg. I april vill de öppna en filial för att bland annat ge studiemotiverande kurser.
Trelleborg • Publicerad 12 februari 2014

Glokala folkhögskolan har funnits i Malmö sedan 2005 och har inga filialer i dag. Men under arbetet med det så kallade folkhögskolespåret, som går ut på att förena utbildning och boende åt flyktingungdomar, knöts kontakter mellan Glokala folkhögskolan och Trelleborg. Idén med en filial uppkom då.

- Utbildningsnivån är relativt låg i Trelleborg och därför tror jag att vi kan göra en insats. Jag tror kommunen skulle må bra av en folkhögskola, säger Håkan Larsson, rektor för Glokala folkshögskolan.

Annons

Arbetsmarknadsnämnden röstade i måndags igenom att ingå i ett så kallat offentligt partnerskap för att tillsammans med folkhögskolan starta ett kunskapscentrum. Sverigedemokraterna röstade emot detta.

I ett första skede kommer folkhögskolan bedriva allmänna kurser och studiemotiverande kurser, totalt finns 40 platser till dessa kurser.

- Vi tänker oss att dessa kurser kan intressera både ungdomar och äldre. För en del som provat andra studieformer men inte hittat rätt kan folkhögskolan vara en bra form, säger Cecilia Lejon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen.

Glokala folkhögskolan letar nu lokaler i Trelleborg. Lediga lokaler bredvid arbetsmarknadsförvaltningen kan bli aktuella. Runt 400 kvadratmeter behöver man.

- Vi funderar också på att starta en forskningscirkel kring entreprenörskap, säger Håkan Larsson.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons