Annons

Folkfest när Skåre jubilerade

Det blev riktig folkfest när Skåre hamn i dag firade 75 år. Kön till sillamackorna ringlade sig lång.
Trelleborg • Publicerad 30 juli 2011
Gammal båt i nytt utförande. Skeppslaget Sirmione visade upp sin sillabåt när Skåre hamn firade 75 år.
Gammal båt i nytt utförande. Skeppslaget Sirmione visade upp sin sillabåt när Skåre hamn firade 75 år.Foto: 
Lars-Erik Eriksson på dragspel och Sven Carlsson på såg bjöd på musikunderhållning.
Lars-Erik Eriksson på dragspel och Sven Carlsson på såg bjöd på musikunderhållning.Foto: 

När festligheterna invigdes på förmiddagen låg regnet i luften. Men dropparna verkade hejda sig över Skåre när de upptäckte att det var 75-årskalas på gång. Stenia Eldemar och Knut Nilsson hade hittat ut till Skåre dagen till ära.

-Här är trevligt och trivsamt. Vi kör ofta hit, sa Knut Nilsson.

Annons

-Det är positivt att det är så många som kommer och att det är en så blandad publik. Både barn och äldre. Och sillen var god! sa Stenia Eldemar.

Sillen ja. Det finns inte så mycket av den varan i vattnen utanför Skåre nuförtiden men under lördagen fanns det desto fler på stekbordet nere i hamnen. Den som var nyfiken på det marina livet under ytan kunde istället ta sig en titt på en utställning i ämnet. I stora kar bredvid utställningen simmade levande exempel på djurlivet till havs omkring. Rödspätta, skrubba, spigg, tångräkor, ål, aborre och stenbit för att nämna några.

Runt fiskarna stod bland andra familjen Fränngård.

-Det var väldigt intressant att se vad se vad som finns ute i havet, sa Birgit Fränngård och lyfte upp barnbarnet Linnea så att hon kunde se ordentligt.

Familjen Fränngård bodde på Skåre från början av 1980-talet till 1997 då Birgit och Lars, som för övrigt startade sjöräddningen på Skåre, flyttade in till Trelleborg.

-Det är en otroligt stor glädje att se hur sjöräddningen har utvecklats. Vi fick lägga ner en väldig massa jobb att starta upp det, berättade Lars Fränngård.

Dottern Ceclila Fränngård växte upp på Skåre och besökte 75-årsjubileet tillsammans med barndomsvännen Katarina Ambohm.

-Jag är född och uppväxt här och har flyttat tillbaka. Det var rätt naturligt. Det är den bästa barndom man kan ha att växa upp här, sa Katarina Ambohm.

På plats var även kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

-Skåre har kvar en del av det genuina. Här finns en levande fiskenäring men även fritidsbåtar, sa Ulf Bingsgård.

Annons

När det är dags för 100-årsjubileum kan omgivningarna runt Skåre se ganska annorlunda ut. Väg 511 ska få en ny sträckning och nya bostadsområden, Maglarps strand, planeras i närheten.

-Känslan i Skåre ska bevaras. Det är en liten by i stadens närhet. Det är viktigt att behålla den känslan, sa Ulf Bingsgård.

Monica Hansson
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons