"Folk kör som idioter…"

Få respekterar hastighetsgränsen utanför Paviljongens förskola. Nu vill föräldrar ha vägbulor.
Trelleborg • Publicerad 6 november 2008
Tidigare ledde en gångväg fram till förskolan vilket gjorde förskolehämtingen och -lämningen säkrare. Men sedan en tid tillbaka har en inhängnad stoppat denna möjlighet.
Tidigare ledde en gångväg fram till förskolan vilket gjorde förskolehämtingen och -lämningen säkrare. Men sedan en tid tillbaka har en inhängnad stoppat denna möjlighet.Foto: 
Anette Edström, Petra Enelund, Antonia Oxenby, Alva Enelund och Isabelle Oxenby Edström är trötta på den kraftiga trafiken utanför Paviljongens förskola. Bild: Claes Nyberg
Anette Edström, Petra Enelund, Antonia Oxenby, Alva Enelund och Isabelle Oxenby Edström är trötta på den kraftiga trafiken utanför Paviljongens förskola. Bild: Claes NybergFoto: 

Trafiken på Skegrie byaväg bekymrar föräldrarna till barn på Paviljongens förskola.

Efter klagomål sänktes hastighetsgränsen till 30 kilometer i timmen utanför förskolan. Men långt från alla sänker farten.

- Jag går och hötter med näven hela tiden. Men det hjälper inte, säger Petra Enelund.

Problemet förvärras av att parkeringsplatsen vid förskolan är så liten att den ofta är full. Då måste föräldrarna parkera på andra sidan vägen när de hämtar och lämnar barn. Att korsa vägen är inte lätt eftersom det inte finns något övergångsställe i närheten.

- Vi måste skynda oss över gatan med andan i halsen. Folk kör ju som idioter, säger Anette Edström.

Petra Enelund bor i det nybyggda området bakom förskolan. Där har man samma problem med fortkörare - trots att hastighetsbegränsningen även där är 30. Där har man även försökt att få folk att tänka till genom att sätta upp så kallade "Lekande barn"-skyltar.

- Men det hjälper inte. Folk kör fort ändå. Så det är ingen idé att sätta upp här heller, säger hon.

Föräldrarna har ringt polisen och bett dem göra fartkontroller på Skegrie byaväg. Dessa har gjorts och många bilister åkte fast.

- Men det fick ingen effekt. De som åkte dit kanske skärper sig. Men inte de andra, säger Anette Edström.

Det finns en gångväg fram till förskolan som skulle möjliggöra att föräldrar och barn som bor i närheten skulle kunna undvika den stora vägen. Men sedan en tid tillbaka har en inhägnad runt förskolan helt stoppat gångvägen. Nu måste man ändå gå runt och hamnar mitt i trafiken. Gatuchef Staffan Ståhl menar att Trelleborgs kommun enbart ansvarar för hastigheten på vägen, som har sänkts till 30 kilometer i timmen. Resten är det Vägverket som styr över. Varför gångvägen på förskolans gångväg är spärrad av ett stängsel kan han inte svara på.

- Huruvida det blir vägbulor på Skegrie byaväg eller inte kan jag inte svara på. Men när den nya motorvägen blir klar kommer en annan infart till Skegrie byggas. Då kommer trafiken på byvägen minska avsevärt.

På Vägverket känner Susanne Stjärnström till en skrivelse som inkom i mars i år där vägbulor efterfrågades på vägen. Men svaret blev då nej.

- Vi får in en massa skrivelser om vägbulor. Eftersom vi har väldigt begränsat med pengar har vi inte råd att anlägga alla, säger hon.

Det finns också ett önskemål om ett övergångsställe.

- Det har visat sig att övergångsställen inte alls är så trafiksäkra som folk tror. I dag sker det fler trafikolyckor där fotgängare är iblandade vid övergångsställena än på andra platser. Därför är vi väldigt försiktiga med att anlägga nya.

Sofia Bergström sofia.bergstrom@allehandasyd.se
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.