Annons

Följder av ny konkurrenslag ska utredas

Trelleborgs kommun ska nu utreda om det finns verksamheter som kan komma i konflikt med de nya bestämmelserna i konkurrenslagen som förbereds.
Trelleborg • Publicerad 9 juni 2009

TRELLEBORG. – Eftersom lagen föreslås träda i kraft redan till årsskiftet är det viktigt att utreda detta nu, så att vi inte står med byxorna nere om det kommer en stämning, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg.

Det är Ulf Bingsgård som initierar utredningen genom att ge alla nämnder i uppdrag att gå igenom verksamheterna för att se om det kan förekomma saker som står i konkurrens med företag utanför den offentliga sektorn.

Annons

– Det kan handla om kaféverksamhet, försäljningar och annat, säger Ulf Bingsgård. Mycket sådant har vi dock rensat bort under den senaste mandatperioden.

För ett förbud måste verksamheten snedvrida konkurrensen eller förutsättningarna för en effektiv konkurrens. Det krävs också att det inte är försvarbart ur allmän synpunkt.

– Det handlar mycket om vilket syfte kommunen har med att driva verksamheten. Handlar det bara om att tjäna pengar så kan det hamna under den nya lagstiftningen, säger Ulf Bingsgård.

Däremot kan det finnas andra bevekelsegrunder för kommunen att bedriva kommersiell verksamhet.

– Det kan handla om sociala skäl till exempel, säger Ulf Bingsgård. I så fall kan det vara godkänt enligt den nya lagstiftningen.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons