Annons

Fokus på ryska stenar i Kämpinge

Rysk bärnsten i både oförädlad och förädlad form ställs ut via fotografier på Bärnstensmuseet i Kämpinge. För dokumentationen står Chister Johansson och Gunnar Thornell från Hallands geologiförening.
Trelleborg • Publicerad 19 juli 2005

På Sabiahalvön utanför Kaliningrad i Ryssland finns en av världens största bärnstensgruvor och fabrik, Jantarnyi 61.

– Tidigare stod gruvan för 90 procent av världsproduktionen, men nu har det börjat sina,1966 bröt man 1000 ton bärnsten årligen, förra året var det 190 ton, berättar Leif Brost som driver Bärnstensmuseet.

Annons

Runtom på halvön syns det tydliga spår efter jakten på bärnsten som pågått sedan 1700-talet.

– Där finns många stora sjöar som egentligen är gamla dagbrott, berättar Gunnar Thornell. Kusten har imponerande långa sandstränder med höga klinter som sluttar brant ner i havet. Även här kan man se tecken på sökandet efter bärnsten i området.

– Det finns många hål in i berget nere vid stranden, det är människor som letat efter bärnsten, de vet att det finns där, säger Gunnar Thornell.

Det är dock olagligt att bryta bärnsten på eget bevåg. Överhuvudtaget är bärnstensbrytningen i Ryssland förknippad med ett visst mått kriminalitet eftersom det ligger mycket pengar i verksamheten..

– På museet byttes vakterna hela tiden för at de inte skulle frestas att börja smuggla, berättar Gunnar Thornell.

Råvaran från bärnstensbrytningen i Jantarny 61 har bland annat används till rekonstruktionen av det omtalade "bärnstensrummet" i palatset Tsarskoje Selo i St. Petersburg. Rummets väggar var helt täckta av bärnstensplattor och konst i bärnsten. Under andra världskriget försvann rummet i fascisternas händer och har aldrig blivit återfunnet. Lagom till St. Petersburgs 300-års jubileum har man dock rekonstruerat det.

Leif och Lena Brost från Bärnstensmuseet besökte palatset i vintras. Material om rummet, som har kallats för världens åttonde underverk, ställs nu också ut i samband med bilderna från Kaliningrad.

Utomhusuttställningen pågår juli månad ut eller så länge vädret tillåter.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons