Annons

FN-föreningen hoppas på lokal manifestation

Trelleborgs och Svedala FN-förening är besviken över att kriget i Irak startat, och sänder en tanke till de exilirakier på Söderslätt som har släktingar i skottlinjen.
Trelleborg • Publicerad 20 mars 2003

- Nu gäller det för oss människor att vi blir många i världen som opponerar oss och säger att så här får det inte gå till, anser Lasse Nilsson, ordförande för FN-föreningen. - Det är ju hemskt att ett land ändå får göra något sådant här. Vare sig de använder Gud eller andra som bakgrund. Man bryter ju FN:s stadgar och de saker man är överens om. Vi menar att ingen kan få föra krig i något syfte. Lasse Nilsson är besviken över vad han måste beteckna som ett misslyckande för FN och den diplomatiska vägen att lösa konflikter. - Främst är jag besviken över att vissa länder bryter den ordning man själva varit med och skapat, på demokratisk grund. Man kan bli oense, men i de flesta fall ska man inte behöva ta till våld utan samtala och försöka skapa något som alla önskar. - Även George W Bush vill ju ha fred i ena stunden, påpekar Lasse Nilsson. Men å andra sidan styrs han kanske av kapitalistiska och militära rådgivare som tror att det bara är genom att kriga man kan uppnå det som FN inte ställer upp på. Att FN blivit överkört är otvivelaktigt. Däremot vill inte den lokale FN-föreningsordföranden gå så långt som till att säga att Förenta Nationerna för den skull spelat ut sin roll: - Absolut inte. Jag vet att det finns mer människor i världen än vad USA och Storbritannien kan styra - även om de själva tycker att de är stora. Förenta nationernas roll nu blir att på något vis markera för dem som starta kriget att man bryter mot ingångna överenskommelser, anser Nilsson. Och senare att hjälpa till att hantera den kris som lär uppstå när Irak befriats från Hussein-regimen och olika landsändar och folk kräver självständighet. - Men jag tror att det som blir betydelsefullt är att vi som människor runt om i världen gör en markering, säger Lasse Nilsson. Han betonar vikten av att man även lokalt i Trelleborg engagerar sig mot kriget. I kväll ska frågan diskuteras på ett möte med Föreningsrådet i Trelleborg, och på lördag håller de skånska FN-föreningarna årsmöte. - Jag hoppas att vi även lokalt kan göra en så stark manifestation som möjligt, säger Lasse Nilsson.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons