Annons

Flyktingavtal måste tas om

Arbetsmarknadsnämnden i Trelleborg gjorde fel som förnyade ett avtal om flyktingmottagande. Frågan skulle ha tagits upp i kommunfullmäktige menar förvaltningsrätten, som upphäver beslutet.
Trelleborg • Publicerad 7 maj 2012

Beslutet överklagades av Per Klarberg (SD), oppositionsråd i Trelleborg.

– Jag har redan fått rätt en gång när jag överklagade beslutet att ta emot ensamkommande flyktingbarn, säger Per Klarberg. Man tycker att de styrande redan då borde ha insett att sådana här beslut ska fattas i kommunfullmäktige.

Annons

Det är just att frågan är av principiell natur som gör att förvaltningsrätten anser att det bör vara den folkvalda församlingen, kommunfullmäktige som fattar beslutet och inte en politiskt vald nämnd.

Rätten motiverar sitt beslut med att skriva att det "i vart fall numera i dessa slags ärenden, allmänt sett, finns ett dominerande politiskt inslag."

Att det rör sig om en förlängning av en redan fattad överenskommelse, har ingen betydelse menar förvaltningsrätten.

I Trelleborgs kommun kan det i vissa fall bli ett annat beslut i fullmäktige än i nämnden. Den styrande femklövern har majoritet i nämnderna med ordförandens utslagsröst, men inte i kommunfullmäktige, där S och SD gemensamt kan fälla förslag.

I det här fallet har Per Klarberg inga förhoppningar om att beslutet ska bli annorlunda i kommunfullmäktige.

– Nej, det är bara SD som säger nej, menar han. Men det är viktigt att principiella beslut fattas av kommunfullmäktige så att det blir full insyn.

Mikael Hallqvist
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons