Flygmekaniker utbildar sig långt från hemmaplan

Trelleborg • Publicerad 30 januari 2007
Rasmus Andersson blir flygmekaniker efter gymnasieutbildningen och kan då läsa ytterligare ett år för att bli flygtekniker. Chanserna till jobb är goda.BILD: PRIVAT
Rasmus Andersson blir flygmekaniker efter gymnasieutbildningen och kan då läsa ytterligare ett år för att bli flygtekniker. Chanserna till jobb är goda.BILD: PRIVATFoto: 

Rasmus Andersson, blivande flygtekniker.

Vilken linje går du?

– Jag går sista året på fordon med inriktning flygteknik. Vi som går flygteknik håller oss för oss själva eftersom vi går i Ljungbyhed, vilket ligger ungefär 1 mil från gymnasiet i Klippan.

Hur hittade du denna linjen?

– Jag såg den i en tidning där det fanns en massa praktiska program över hela landet. Jag har alltid velat bo i en studentkorridor, lite långt att pendla hem till Höllviken varje dag. Jag tyckte helt enkelt att linjen passade mig.

Hur fungerar det med ditt boende då?

– Jodå, det går bara bra. Skolan hyr fyra hus med plats för cirka tio elever i varje, de fixar ställen att bo till alla de som behöver. Skolan hyr sedan ut rummen till oss elever.

Hur trivs du i skolan och hur stor är klassen?

– Jag trivs mycket bra, det går ungefär 20 personer i min klass vilket är lagom. Det går ungefär lika många i årskurs ett och två, vi är drygt 60 elever totalt och det är helt okej.

Hur ser praktiken ut på Flygteknik?

– Vi är ute fyra veckor på ett företag, sedan har vi tre dagars praktik var tredje vecka, då håller vi till i skolan på de planen som de har.

Hur ser du på chansen till jobb i framtiden?

– Det ser rätt så bra ut just nu, ännu bättre blir det om man söker vidare och går ett fjärde år. Efter tre år och med fullständiga betyg blir jag flygmekaniker. Jag kan bli flygtekniker om jag läser vidare ett år på en annan skola.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag ska göra lumpen, sen läsa ett år och sedan ut och jobba.

Skulle du kunna rekommendera linjen?

– Ja, om man orkar stå ut med sina kompis 24 timmar om dygnet. Det kan vara rätt jobbigt ibland…

Daniel Green

Ung reporter

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.