Annons

Flygfärdiga efter studenten

Drömmen om att flyga tog trelleborgarna Sebastian Jeppsson och Martin Morän genom hela Sverige. På fredag tar de studenten från flyggymnasiet i Arvidsjaur.
Trelleborg • Publicerad 11 juni 2009
Foto: 
Foto: 

ARVIDSJAUR. Samtidigt som de före detta klasskompisarna på Söderslättsgymnasiets teknikprogram springer ut på trappan i Trelleborg tar Sebastian Jeppsson och Martin Morän studenten från Sandbackaskolan i Arvidsjaur.

Efter första gymnasieåret i Trelleborg packade killarna från Gislövs läge och Anderslöv sina väskor och åkte norrut för att läsa till trafikflygare. Det är snart två år sedan och nu är de klara med utbildningen.

Annons

– Det var en rejäl omställning. Innan hade man fått allt serverat, man fick börja ta mer ansvar nu, säger Sebastian Jeppsson.

Trots att det ibland varit jobbigt, tycker han att flygningen har vägt upp det. Under de två åren har killarna fått flyga 150 timmar, varav 70 helt ensamma. Nu har de behörighet att flyga små enmotoriga plan.

– Det här har varit mycket roligare än en vanlig gymnasieutbildning. Det känns som att vi fått ut mycket mer av det, säger Martin Morän.

På grund av det långa avståndet har besöken i Trelleborg blivit begränsade till lovveckorna. Inför studenten kommer familjerna upp och hälsar på och ikväll väntar en hangarmiddag för lärare, elever och föräldrar.

– Jag vet inte säkert men förhoppningsvis kommer man att få flyga sina föräldrar då, säger Sebastian Jeppsson.

Båda två försäkrar att flygintresset håller i sig. Sebastian Jeppsson ska läsa teori så att han så småningom kan bli fullfjädrad pilot medan Martin Morän ännu inte bestämt sig för om han vill ha flygandet som yrke eller hobby. Klart är i alla fall att de båda kommer tillbaka till sin hemstad, åtminstone ett tag.

Johan Silfversten Bergman
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons