Annons

Floraväktare mötte den sena våren på Borgen

Visste du att det finns 400 sorts maskrosor? Det och mycket mer föreläste Majvi Rosquist om under en promenad på Trelleborgens äng.
Trelleborg • Publicerad 18 maj 2010
Floraväktaren Majvi Rosquist (till höger) visar upp portlak för en grupp växtintressade. Längst fram står Bernt Fribing och Elsa Andersson. Under en kväll på Trelleborgen hittade de en mängd växter som förbereder sig för sommaren.
Floraväktaren Majvi Rosquist (till höger) visar upp portlak för en grupp växtintressade. Längst fram står Bernt Fribing och Elsa Andersson. Under en kväll på Trelleborgen hittade de en mängd växter som förbereder sig för sommaren.Foto: 

– Det hade varit trevligt med lite fler äldre växter, säger floraväktare Majvi Rosquist.

Bakom henne står Borgfrun Ylva Kristina Ekelund och antecknar. På den stora ängen vid Trelleborgen har en liten grupp samlats och tittar på växter tillsammans. Att våren är sen är tydligt.

Annons

– Det är den senaste tidens kyla som fått allt att avstanna, säger Majvi Rosquist.

Denna ljumma kväll kommer dock med löftet om att våren ökar farten. Gruppen går runt och letar efter intressanta växter på ängen.

– Är detta jordklöver? frågar en herre och pekar på en liten växt.

– Nej, det är humlelucern. Jordklöver är större, säger Majvi Rosquist och tar fram sin stora flora för att visa skillnaden.

Tillsammans hittar gruppen en mängd växtarter: portlak, smörblomma, lucern, sommargylle, nagelört och gråbo.

Ängen anlades för fem år sedan. Då såddes många äldre växter. Sedan dess har även växter utifrån letat sig in. Enligt Ylva Kristina Ekelund är ängen väldigt populär bland turister.

– Särskilt tyskar tycker det är fantastiskt att det finns en vild äng såhär mitt i stan, säger hon.

Hon lovar att lite äldre läkeväxter ska bli sådda på ängen i framtiden.

– Denna kan iallafall jag! säger hon, pekar på en maskros och skrattar.

– Men vi har precis fått lära oss att det finns 400 olika maskrossorter. Frågan är vilken denna är, säger en av deltagarna.

Ingrid Pärssinen
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons