Annons

Floran ska bevaras med hävd och bete

Många av arterna i floran i Maglarps grusgrop behöver hjälp för att överleva.
Trelleborg • Publicerad 21 november 2006

Det framgår av en florinventering som företaget Eco-e miljökonsult genomfört på uppdrag av Trelleborgs kommun.

Inventeringen har genomförts i hela grusgropen. Marken är ganska näringsfattig, men på vissa ställen har matjord lagts på och gett upphov till lite annorlunda växtlighet.

Annons

Under inventeringen hittade en del sällsynta arter i grusgropen, bland annat klotullörten, en ettårig ört som blir ett till tre decimeter hög. Arten är rödlistad och betecknas som starkt hotad.

Många tidigare lokaler för klotullörten i Skåne har vuxit igen, odlats upp eller planterats med skog.

Grådunörten är en annan sällsynt växt som påträffats i grusgropen. Örten tillhör dunörtsfamiljen och är flerårig.

Aftonstjärnan är en flerårig liljeväxt som också hittade vid inventeringen. Dels kan man hitta den förvildad, men den anses också växa vild i Skåne. Växten hittades på de magra ställena i grusgropen vilken tyder på att den är vildväxande. Andra trädgårdsväxter som hittades, som påsklilja, pingstlilja och vintergäck, växer på ställen som fått matjord pålagd.

I sin rapport föreslår Eco-e miljökonsult att grusgropen ska skötas genom att hävdas. Annars riskerar det att växa igen och de arter som gynnas av öppen terräng riskerar att slås ut av högväxande gräs, örter, buskar och träd.

I rapporten föreslås att vallarna kring skjutbanan slås minst en gång på sensommaren varje år liksom vallarna kring sälgdungen och ett område norr om skjutbanan. Avslaget material måste tas bort för att lågväxande örter inte ska skymmas.

Ett annat förslag är att delar av området kan stängas av för att låta djur beta där. Det är dock under förutsättning att verksamheten på skjutbanan upphör, påpekar företaget i rapporten.

Sälgdungen bör glesas ut, dock i första hand björkarna, eftersom det finns en del insekter som behöver sälg för att överleva.

Stigar bör också anläggas i området för att styra besökarna.

Lasse Bryggare

Annons

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons