Annons

Flickor vaccineras först till hösten

Trelleborgs skolor börjar inte vaccinera flickor i årskurs fem och sex mot livmodershalscancer förrän till hösten. ”Vi måste först få klart det vanliga vaccinationsprogrammet nu under våren”, säger samordnande skolsköterskan Kerstin Johansson.
Trelleborg • Publicerad 21 mars 2012
Foto: 

Från den 1 mars i år finns vaccinet mot HPV som kan orsaka livmodershalscancer tillgängligt för flickor i Skåne men skolorna har valt att inte dra igång vaccinationen nu.

– Vi börjar först till hösten och då tar vi tre kullar istället, säger Kerstin Johansson och förklarar att det måste gå en viss tid mellan de ordinarie vaccinationerna och de mot HPV, humant papillomvirus.

Annons

Just nu håller skolhälsovården på att ta fram en modell för hur man ska arbeta med vaccinationerna som ska utföras tre gånger med vissa mellanrum på varje flicka.

– Vi försöker sätta oss i lag. Vi vaccinerar aldrig ensamma, säger Kerstin Johansson

Föräldrar med flickor i årskurs fem, sex och sju, födda 1999-2001, kommer att få information om vaccinationen så fort höstterminen startar. Därefter ska de returnera en svarsblankett till skolorna innan själva vaccinationen kan komma igång.

– Vi är beredda på många flickor, säger Kerstin Johansson som dock har fått lite reaktioner på att flickor i årskurs fem anses för små för att bli vaccinerade mot ett virus som är sexuellt överförbart.

– Många har dessutom blivit lite tveksamma efter svininfluensavaccinationen också, säger Kerstin Johansson.

Socialstyrelsen beslutade redan 2010 att vaccination mot HPV ska införas i det ordinarie vaccinationsprogrammet för flickor i årskurs fem och sex. En nationell upphandling av vaccin påbörjades men den drog ut på tiden. Region Skåne beslöt att göra en direktupphandling av Gardasil som är ett av de vaccin som finns mot HPV.

Flickor födda 1993 och 1994 erbjuds nu fri HPV-vaccinering via vårdcentralerna. Senare kommer även flickor födda 1995-1997 erbjudas detta.

Maria Sällberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons