Annons

Flicka får inte välja skola

En 16-årig flicka har ett autismliknande tillstånd. Mest av allt vill hon gå på Österlens folkhögskola till hösten där man specialiserat sig på just hennes diagnos. Men kommunen säger hårdnackat nej.
Trelleborg • Publicerad 17 augusti 2006
Mamman kämpar för att hennes 16-åriga dotter ska få gå på Österlens folkhögskola till hösten där man specialiserat sig på undervisning för elever med Asberger och högfungerande autism. Kommunen säger blankt nej. Bild: Jessica Bloem PetterssonFoto: 

Flickan gick på Modeshögsskolan fram till årskurs fem på mellanstadiet.

– Men det fungerade inte. Min dotter måste gå i en liten klass eller grupp där allt är strukturerat. Trelleborgs kommun har aldrig kunnat erbjuda henne den hjälp hon behöver. Det har varit antingen särskola eller vanlig skola. Min dotter är inte utvecklingsstörd, säger flickans mamma.

Annons

Eftersom det inte fanns några alternativ började dottern i särskolan. Där gick hon i ungefär fem år. När det sedan var dags att välja gymnasium inför hösten började hon och mamman, med hjälp av studievägledare och rektor, att titta efter en skola som skulle kunna tillgodose dotterns behov. Det fanns inga alternativ i Trelleborgs kommun.

Efter att flickan fick möjlighet att praktisera under två veckor på Österlens folkhögskola i Tomelilla förändrades allt. Hon blev entusiastisk och levnadsglad.

– För första gången i hela sitt liv trivdes min dotter jättebra. Hon tyckte att där fanns människor som förstod henne, talade samma språk. Annars har hon alltid hamnat mellan stolarna i skolan, säger mamman. Österlens folkhögskola erbjuder sedan 1995 gymnasiekurser för elever med Asperger och högfungerande autism. Kurserna ger möjlighet att studera vidare på universitet eller högskola. Eleverna får, förutom undervisningen i skolan, lära sig att planera, strukturera sin fritid och träna på det sociala samspelet. Den 16-åriga flickan sökte och kom in på skolan nu i höst.

Det bästa för henne vore att få gå gymnasiet i Tomelilla, enligt intyg från psykolog på Region Skåne, studievägledare, kurator och till och med rektor för den särskola dottern gått på i Trelleborg. Socialförvaltningen var villig att bekosta flickans inackordering på skolan. Men gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Trelleborg vägrar att finansiera flickans skolgång. I stället hänvisar man till det nya resurscentrum (se artikel intill) som ska starta till hösten. – När min dotter sökte sin utbildning fanns inte resurscentrum, vi visste ingenting om det. Det verkar överuvudaget inte vara förankrat. Fortfarande har vi inte fått någon information om lärare eller kursplan. För min dotter måste allt vara strukturerat, hon måste veta i förväg vilka lärarna är, hur salarna ser ut. Jag ställer inte upp på att låta henne bli en försökskanin, säger mamman.

– Det är hennes framtid det gäller. På Österlens folkhögskola får hon det hon behöver utbildningsmässigt och för livet, säger hon.

Efter att ha fått sin ansökan om att få gå på skolan i Tomelilla avslagen har flickan mått dåligt och till och med försökt ta sitt liv. Hon lider periodvis av svåra depressioner. Hon tillbringar största delen av sin tid hemma på sitt rum.

– Jag känner mig orättvist behandlad, säger hon till Trelleborgs Allehanda.

Jessica Bloem Pettersson

0410-545 31

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons