Annons

Flest sökande till byggprogrammet

Byggprogrammet är hetast, liksom fordonsutbildningen. Omvårdnadsprogrammet är även populärt, visar den preliminära intagningen till gymnasiet.
Trelleborg • Publicerad 25 april 2007

Trenden med ett hårt tryck på byggprogrammets platser håller i sig.

Det framgår av den preliminära intagningen till gymnasiet som presenteras den här veckan.

Annons

Inte mindre än 119 sökande har byggprogrammet som sitt förstahandsval, vilket innebär att det är många som hamnar på byggutbildningens reservlista.

– Byggboomen i samhället avspeglas tydligt i den här första intagningen, bekräftar Håkan Smidvall vid intagningskontoret på Södserslättsgymnasiet.

Andra utbildningar som är attraktiva är elprogrammet och i viss utsträckning fordonsprogrammet.

– Hårdast konkurrens är det om platserna till byggprogrammet. Därefter kommer elutbildningen.

Byggprogrammet har 80 platser, medan elprogrammet erbjuder 32, säger Håkan Smidvall. Lättast att ta sig in på, när det gäller Söderslättsgymnasiet, är enligt den första intagningen det estetiska programmet, med inriktningen musik och teater. På denna konstnärliga utbildning kom alla sökande in.

På Sundsgymnasiet i Vellinge är mediaprogrammet bland det mest populära, precis som teknikprogrammet.

– För naturvetenskapliga programmet på Sundsgymnasiet är det inte lika stort intresse. På den utbildningen finns det 14 platser kvar, upplyser Håkan Smidvall. En annan tendens som håller i sig är att alltfler söker sig till andra utbildningar utanför hemkommunen.

– Vi ser att fler har friskolor, till exempel i Malmö, som sitt förstahandsval. Där finns bland annat Procivitas. Andra utbildningar utanför Trelleborg och Vellinge kan vara fordonsprogrammet med inriktning transport, säger Håkan Smidvall.

Byggprogrammet har expanderat rejält under de senaste åren.

Förra årets sökande till byggprogrammet tävlade om 60 platser. Och bara för tre år sedan bestod varje årskull på utbildningen av 40 platser.

Annons

– I det stora hela är det stort intresse för alla program. Men visst märks det att de praktiska utbildningar lockar väldigt många. Därför att det finns jobb efter avslutad utbildning.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons