Flerspråkiga skatteråd prövas

Svårigheter med svenska språket kan få förödande effekter för företagare. Många som tror att de följer lagen gör i själva verket allvarliga fel som kan resultera i åtal eller höga skulder. Därför erbjuds just nu gratis rådgivning på 20 språk i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 8 april 2008
Bertil Larsson tror på fler språk vid Skatteverket. Foto: Ola Isaksson
Bertil Larsson tror på fler språk vid Skatteverket. Foto: Ola IsakssonFoto: 

- Det finns en allvarlig integrationsproblematik här. Förstår inte invandrarna de svenska skattereglerna har de lättare att göra fel och de hamnar då i "fel" register. På så sätt ökar också främlingsfientligheten då folk får för sig att invandrare inte vill göra rätt för sig, säger Bertil Larsson, företagsledare och folkpartistisk kommunpolitiker i Trelleborg.

Under två månader ansvarar han för ett pilotprojekt riktat till invandrare som vill starta eller redan driver företag. Till sin hjälp har Bertil Larsson sitt företag Fexco Money Transfers callcenter. De anställda här hanterar tillsammans ett tjugotal språk.

- Ofta behöver invandrare hjälp med de mest grundläggande saker som till exempel att fylla i blanketter. Men många förstår inte heller hur skatte- och inkomstdeklarationen fungerar, säger han och betonar samtidigt att många av invandrarna är vana entreprenörer.

- Till skillnad från i Sverige är det vanligt i många länder att man ska ta hand om sig själv och man litar inte på att man ska få en fast anställning på något företag.

Bertil Larsson hoppas att på sikt kunna sälja tjänsten med flerspråkighet till svenska myndigheter.

- Egentligen är det konstigt att Skatteverket ger ut en F-skattesedel utan att vara säker på att mottagaren förstår hur den fungerar.

Under måndagskvällen informerade han om projektet på Bosniska föreningen. Erna Alkic, en av projektets tolkar fanns på plats.

- Jag tror att det här är en jättebra satsning. Det finns många som inte vågar fråga eller ta kontakt med myndigheter. Sen är det en del som är osäkra på om de förstår men driver ett företag ända - vilket kan ge dem stora problem.

Fotnot: Projektet har tilldelats ett stipendium från Sparbanksstiftelsen.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.