Annons

Flerfamiljsboende för fåglar

Egon Melin hämtade inspiration från Danmark när han byggde ett flerfamiljsboende för fåglar. Fyra fågelholkar får plats på den gamla granstammen.
Trelleborg • Publicerad 13 juli 2004
BILD: JEANETTE LARSSON
BILD: JEANETTE LARSSONFoto: 

BILD: JEANETTE LARSSON En nyhet från utlandet finns att beskåda i Grönby. När Egon Melin skulle bygga en fågelholk hämtade han inspiration från grannlandet Danmark. - När jag och min fru var på resa i Danmark för fem år sedan besökte vi en park där flera avkapade telefonstolpar var fyllda med fågelholkar. En bra idé, tyckte Egon Melin som när han kom hem till Grönby passade på att omvandla sin gamla gran till ett flerfamiljshus. Fyra holkar sitter numera på den avbarkade stammen. Och byggsatsningen har gett resultat. - Du kan inte tro så mycket fåglar vi har. Gulbröstade och svarthättade mest, jag vet inte vad de heter. Alldeles intill ligger en liten paviljong. Där brukar Egon Melin och hans fru sitta och betrakta sina hyresgäster. Han är också glad att granen kunde komma till nytta. - Vi tyckte det var synd att fälla den, säger Egon Melin. Och i närheten står ännu en gran. Kanske även den så småningom ska omvandlas till härbärge för flygfäna. Han värnar om sina träd. Den praktfulla kastanjen invid landsvägen har fått en handmålad skylt med årtalet 1882, samma år som gården byggdes. - Vi hade en tant här som var född år 1900. Hennes far berättade att när huset byggdes så planterades även kastanjen, säger Egon Melin. Han intresserar sig nämligen för det historiska. Inte underligt med tanke på att han är känd som guide för det unika brandkårsmuséet beläget i Grönby med brandbil, brandsprutor och en gammal likvagn, från slutet av 1800-talet. Brandstationen stängde 1970. Egon Melin såg till att byggnaden från 1928 bevarades som museum. Nu är det sista året han är guide där. - Man får ju hitta på något när man blir gammal. Det är roligt med fåglar. Jag matar dem hela vintern med havre och solrosfrön, säger Egon Melin som fyller 80 nästa år. Hör av dig till TA! Har du också snickrat en fågelholk? Eller känner du till någon som har gjort en egensinnig, färgstark eller arkitektoniskt spännande fågelbo. Tipsa oss på redaktionen: telefon 0410-545 34 eller skicka ett mejl till: redaktionen.ta@allehandasyd.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons