Annons

Flera företag vill anställa

Sedan i vintras har flera Trelleborgsföretag tvingats varsla anställda och senast i tisdags meddelade Trelleborg industri att de går ner till fyradagarsvecka. TA har frågat de stora arbetsgivarna i kommunen hur de ser på framtiden.
Trelleborg • Publicerad 25 maj 2009

Redan i vintras gick Prestando ner i 80 procents arbetstid för sina anställda i Trelleborg. I tisdags följde Trelleborg industri efter – de går nu ner till fyradagarsvecka för att undvika varsel. Är det fler arbetsgivare som tänker följa i deras spår? TA har talat med representanter för de större arbetsgivarna i kommunen. I tillverkningsindustrin är det flera som ser ljuset i tunneln och till och med nyanställer, i Trelleborgs kommun däremot kan anställda få gå när kommunen ska spara 28 miljoner kronor.

1) Nu går Trelleborg industri ner till fyradagarsvecka för att slippa varsla personalen, är det något ni kan tänka er att göra?

Annons

2) Har ni några varsel eller sparbeting på gång?

Fredrik Emilson, vd för Pergo med drygt 200 anställda i Trelleborg:

1

– Ja, vi funderar ju på alla möjligheter när orderingången går ner, men ingenting som vi konkretiserar just nu, vare sig vad gäller skiftgång eller minskad arbetstid.

2

– Nej, inte för tillfället.

Christer Herrström, vd för Herrströms mekaniska med cirka 45 anställda i Trelleborg:

1

– Vi har inte funderat på att göra det, men det är ett alternativ om det skulle bli sämre tider. Vi har haft lite dålig orderingång under våren men det börjar lätta nu, det ser mycket bättre ut än för en månad sen.

2

Annons

– Nej, det har vi inte och jag hoppas att jag inte ska behöva göra mig av med personal.

Nils-Erik Anderberg, vd för FMT med 45–50 anställda i Trelleborg.

1

– Nej, vi behöver snarare gå upp i arbetstid, orderingången är stor. Vi har inte alls känt av den här ekonomiska nedgången. Våra orderböcker är fulla både för i år och nästa år, men vi har ju hela världen som vår marknad.

– Vi har så mycket att göra här, vi anställer om vi kan få tag i utbildade personer. Vi har nyanställt på senare tid och vi söker fler utbildade ingenjörer. I vår bransch är investeringsbesluten väldigt långsiktiga eftersom det tar lång tid att bygga fartyg och plan. Det vi sysslar med i dag bygger på beslut som togs för sex till tio år sedan.

Curt Herrström, vd för Safeaero med 36 anställda i Trelleborg.

1

– Nej, det är absolut precis tvärtom. Vi har precis anställt mer folk här och vi kan komma att anställa ännu fler.

Vad beror det på?

– Vi har en unik produkt som det finns ett skriande behov av på flygplatserna. Vi fick en stor order för några år sedan till flygbolaget KLM i Amsterdam och då tror jag att andra bolag tappade rädslan för att göra affärer med små företag. Framöver tror vi att Kanada och USA blir en stor marknad och då behöver vi anställa både elektriker och mekaniker. Vi har inte känt av krisen, vår orderbok är fulltecknad sedan två år tillbaka.

Annons

Andreas Qvarfort, vd för Apq El Ab med 159 anställda i Trelleborg, Lund och Malmö.

1

– Nej, inte alls. Vi har anställt 23 personer i år.

2

– Nej, ingenting. Vi hade turen att klara oss undan det. Vi har ju märkt av det totalt på marknaden men inte drabbats själva.

Torbjörn Jönsson, vd för BCA Entreprenad AB med 50 anställda i Trelleborg.

1

– Nej.

2

– Nej, vi har anställt tre eller fyra stycken och vi förväntar oss att anställa lika många till i år. Vi ser möjligheter i nedgången till att göra affärer, det är en bra tillväxt på järnvägssidan. Vi har också lättare att hitta personal med rätt kompetens under lågkonjunkturen.

Annons

Stefan Möller, vd för Intra Materialhantering Ab med 12 anställda i Trelleborg.

1

– Tidigare i våras fanns det med i tankarna, men den senaste månaden har det lättat lite och vi får fler förfrågningar och ordrar. Den värsta chocken har nog lagt sig för företagen som vi säljer till. Men vi har sagt upp tre personer tidigare i år.

2

– Nej, det känns som att vi har anpassat oss tillräckligt efter vår nya vardag.

Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons