Flera får dog av bett från hund

En fårägare i Höllviken har blivit av med elva av sina fjorton djur i en attack under förra veckan. Men det är inte vargen som varit framme, utan en lösspringande hund.
Trelleborg • Publicerad 13 september 2013
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Skåne, var på plats i Höllviken kort efter att ägaren upptäckt de skadade och döda fåren i hagen. Han gjorde direkt bedömningen att det är en hund som orsakat skadorna.

– Det var svaga bett, långt ner på fårens ben. Det tyder på att det är en hund, säger han.

Hunden klassas som ett rovdjur och har enligt Bertil Nilsson samma intresse för jakt som en varg. Att bita många djur är ett naturligt beteende som kallas för överskottsdödande.

– Eftersom vi haft flera vargattacker mot får i Skåne på sistone är det klart att fokus ligger på det just nu, men vi får ofta höra från fårägare att lösa hundar är ett stort problem, säger Bertil Nilsson.

Någon rättvisande statistik över antalet hundattacker finns inte eftersom länsstyrelsen enbart får kännedom om det i de fall då fårägaren är osäker på var betten kommer ifrån. Det är heller inte alltid som händelsen polisanmäls eftersom man ofta vet var hunden hör hemma och då gör upp i godo.

När får dör av vargbett får ägaren ekonomisk ersättning med cirka 2500 kronor från Naturvårdsverket. Vid hundattacker finns ingen liknande ersättning.

– En tacka kostar ungefär 2 000 kronor så ersättningen när en varg varit framme är ganska bra. Nu måste man i stället själv förhandla med hundägaren eller driva en rättslig process med allt vad det innebär, säger Bertil Nilsson.

Hans råd till fårägare är att se till djuren varje dag. Ju längre de går med infekterade sår desto mindre är chansen att de kan medicineras och överleva. Den som ser en lösspringande hund bör fånga in den och försöka hitta ägaren.

Två lösa hundar, en border terrier och en schäfer, dök i onsdags upp på fårägarens tomt i Höllviken. Schäfern fångades in och har överlämnats till polisen, medan terriern lyckades smita.

Louise Löfgren
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.