Annons
På knappt ett och ett halvt år har tre personer med betydande positioner i hamnen och flera anställningsår bakom sig slutat. De har själva lämnat sina anställningar efter missnöje med hamnens operativa styre och vd:n Tommy Haléns ledarstil.
Trelleborg • Publicerad 19 juli 2011

Ytterligare en person i chefsposition arbetar hemifrån med full lön, enligt uppgift också efter missnöje med vd:n.

I lördagens tidning avslöjade Trelleborgs Allehanda att styrelsen för Trelleborgs hamn AB inte längre står unisont bakom Tommy Halén som vd. Vice ordförande Catherine Persson (S) ville inte svara ja eller nej på frågan ifall hon hade förtroende för vd:n. Detta efter att en utredning visat att Halén använt ett mycket olämpligt och grovt språkbruk i kontakter med anställda.

Annons

TA kan nu berätta att det på chefsnivå funnits missnöje med Tommy Halén under en längre tid. Sedan februari 2010 har tre personer i chefspositioner lämnat hamnen efter missnöje med vd:n. En fjärde person arbetar just nu hemifrån.

En av cheferna gjorde i början av juni i år sin sista arbetsdag i Trelleborgs hamn. I ett mejl till samtliga anställda berättar chefen om sin uppsägning. I mejlet framgår tydligt att chefen inte säger upp sig med glädje.

Chefen skriver i mejlet att det förekommer för mycket intriger och konflikter i ledningen och att det finns kollegor som blivit mycket illa behandlade. Själv ska chefen också ha blivit illa behandlad efter att ha tagit ställning mot ledningens agerande.

I mejlet står också att det är sorgligt att lämna hamnen just när man står inför en stor utbyggnad. ”Jag kommer att sakna ert engagemang och era härliga personligheter”, skriver personen till de anställda.

När Trelleborgs Allehanda ringer upp den tidigare chefen bekräftas missnöjet. Mer än så vill chefen inte kommentera utan hänvisar till det som står i mejlet, vilket var avsett för internt bruk.

I höstas slutade ännu en person i chefsposition efter att ha arbetat i hamnen i drygt tio år. Han slutade efter att i en omorganisation blivit omplacerad till en betydligt sämre tjänst än den han hade tidigare, med sämre lön. Han valde då att sluta och fick efter att facket kopplats in sju månadslöner i avgångsvederlag.

Mannen vill när TA ringer upp inte gå in på några detaljer kring sin arbetssituation i hamnen men säger:

– Det var mycket trevligt att arbeta i Trelleborgs hamn tidigare, sen kan du dra dina egna slutsatser.

Den tredje personen i chefsposition som slutat sedan Tommy Halén tog över som vd i augusti 2009 lämnade företaget bara knappt ett halvår efter vd-skiftet. Mannen trivdes inte med det nya ledarskapet.

– Det var själva stilen, atmosfären. Jag såg inte mig själv i det nya och då valde jag att söka mig vidare. Mer än så är det inte.

Trelleborgs Allehanda har också kontaktat den chef som sedan en månad tillbaka arbetar hemifrån med full lön. Det pågår en förhandling om vad som ska hända med anställningen och därför vill personen inte kommentera sin situation i tidningen. Enligt källor till tidningen handlar frånvaron från jobbet också om missnöje med vd:n.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons