Annons

Ny vattenläcka i Böste – ”Är besvärligt område”

I helgen inträffade en större vattenläcka i Böste som drabbade flera i närområdet. På fredagen var det dags igen. Att just Bösteområdet är hårt drabbat kan bero på att de ålderstigna ledningarna inte passar med marktypen.
Böste • Publicerad 23 augusti 2019
Efter läckan kan vattnet först vara missfärgat.  Missfärgningarna är ofarliga och försvinner om man spolar rikligt i kranen.
Efter läckan kan vattnet först vara missfärgat. Missfärgningarna är ofarliga och försvinner om man spolar rikligt i kranen.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Under fredagen uppstod läckan på Löjtnants Flinths väg, några hundra meter från helgens vattenläcka.

– Det är samma ledning det rör sig om, säger Roger Andersson, enhetschef på kommunens VA-avdelning.

Annons

Kommunen har under fredagen personal ute som stängt av vattnet för att därefter reparera skadan. Vattenavstängningen har drabbat boende i Böste, Simremarken, Modeshög och Västra Torp.

Som mest var omkring 100 hushåll utan vatten, precis efter att läckan upptäckts på fredagsmorgonen. Framåt lunch hade omkring hälften fått tillbaka sitt vatten.

Prognosen är att det ska fungera för samtliga hushåll under eftermiddagen. En tank för avhämtning av vatten har under tiden placerats ut på Löjtnants Flinths väg i Böste. Man måste ta med sig egna kärl.

Att det blivit en ny läcka kan hänga ihop med helgens problem. För att se till att alla i området fick vatten behövde VA-personalen skicka det andra vägar, vilket orsakat rusningar i ledningarna.

Vattenledningsnätet börjar även bli ålderstiget. Dessutom kan Böste och området däromkring vara extra hårt drabbat eftersom ledningarna inte riktigt tål att ligga i marken där, enligt Roger Andersson.

– Det ser annorlunda ut än till exempel inne i Trelleborg. Det är en annan marktyp vilket man kanske inte tänkte på när man la ledningarna på 70- och 80-talen. Men det är ett besvärligt område i Böste, säger han.

Här saknas innehåll

Louise Cronholm LöfgrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons