Annons

Flera banor står under vatten

Alla sju banorna på Maglarps skyttecentrum står mer eller mindre under vatten. Så har det varit sedan innan snösmältningen. Orsaken: en trasig pump som byttes ut för sent.
Trelleborg • Publicerad 27 april 2011
På korthållsbanan har några vajrar gått sönder, men de kan inte lagas eftersom vattnet gör att man inte kommer åt dem.
På korthållsbanan har några vajrar gått sönder, men de kan inte lagas eftersom vattnet gör att man inte kommer åt dem.Foto: Claes Nyberg
Stig Svensson har ett förslag om var man ska göra av allt vatten. Han hoppas att kommunen lyssnar på honom.
Stig Svensson har ett förslag om var man ska göra av allt vatten. Han hoppas att kommunen lyssnar på honom.Foto: Claes Nyberg
På korthållsbanan har några vajrar gått sönder, men de kan inte lagas eftersom vattnet gör att man inte kommer åt dem.
På korthållsbanan har några vajrar gått sönder, men de kan inte lagas eftersom vattnet gör att man inte kommer åt dem.Foto: Claes Nyberg

Vattnet försvårar inte bara skyttet utan också möjligheten att ta sig fram inne på området. En skylt varnar för att köra in med bilen på grusvägen som leder fram till klubbstugan, årsmötet för några veckor sedan fick flyttas in till stan och när vi går på den leriga gräsmattan kippar det kring skorna.

– Det var i vintras som en av pistolskyttarna upptäckte att pumpen inte fungerade. Kommunen har bytt ut den, men den nya tar inte lika mycket som den gamla. Dessutom stod det ju redan massor av vatten här då, säger Stig Svensson.

Annons

Som ordförande i Skyttealliansen företräder han samtliga nio föreningar som nyttjar Maglarps skyttecentrum. Allihop påverkas av vattenmassorna som stått i marken sedan i vintras. I normala fall ska pumpen se till att vattnet leds ut till det kommunala avloppssystemet men eftersom det hann komma så mycket vatten innan pumpen byttes ut funkar det inte i år.

Stig Svensson har varit i kontakt med fastighetsförvaltningen och påpekar att han har mycket god kontakt både med den personalen och de som jobbar på fritidsförvaltningen. Nu har han ett förslag till kommunen: Låna slangar och dränkbara pumpar av räddningstjänsten.

– Mitt förslag är att man ska släppa vattnet längst i norr på 300-metersbanan. Här har vi 6000 kvadratmeter så det finns plats för rätt mycket vatten utan att det skulle störa verksamheten. Det är bara viktigt att man i så fall håller koll på vattnet varje morgon och kväll så att det inte blir för mycket, säger Stig Svensson.

På fastighetsförvaltningen känner man ännu inte till Stig Svenssons förslag och möjligheten att låna utrustning från räddningstjänsten har därför inte undersökts.

– Det är mycket möjligt att det skulle fungera. Det stora problemet är ju att vi inte kan skicka vattnet någonstans. Vi får hoppas att det här vädret fortsätter. Då finns det hopp om att det ska torka ut, säger Jan-Åke Lingensjö på förvaltningen.

Pumpen som gick sönder utan att någon märkte det har gjort att rutinerna nu kommer att förändras. Den nya pumpen ska utrustas med en lampa. När den lyser funkar pumpen. På så sätt hoppas man upptäcka fel på pumpen tidigare än vad man gjorde den här gången.

Skytteklubbarna har aldrig tidigare, sedan skyttecentrum invigdes 1979, haft problem med vatten. Året innan invigningen däremot badade 300-metersbanan också i vatten. Men det har en naturlig förklaring, eftersom området då inte dränerats ännu.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons