Fler vill slippa byggeavgift

En fastighetsägare vill slippa byggnadsavgift med hänvisning till att byggbolaget Abitare slapp för bankbodarna.
Trelleborg • Publicerad 24 oktober 2005

Beslutet i Trelleborgs byggnadsnämnd att befria byggbolaget Abitare från straffavgift för att bankbodarna på C B Friisgatan uppförts utan bygglov väcker ilska hos privatpersoner som själva åkt på straffavgifter.

En fastighetsägare överklagar nu sin byggnadsavgift på 3 960 kronor till länsstyrelsen. Det handlar om en mur som han har byggt utan bygglov och ansökt om bygglov för i efterhand.

I sin överklagan hänvisar han till att Abitare slapp byggnadsavgiften för bankbodarna.

"Vi privatpersoner får inte göra fel men stora drakar som Abitare får vara undantagna?" undrar fastighetsägaren i sitt överklagande.

Han menar att byggnadsnämnden ska bedöma alla lika, privatpersoner som byggherrar, liten eller stor.

"För att ta till ett känt och något starkt uttryck: Någon djävla ordning får det vara även i Trelleborgs byggnadsnämnd" skriver han.

Byggnadsnämndens ordförande Kjell Nilsson (s) menar att det inte går att jämföra olika saker på detta sätt.

– När det gäller Abitare var det ju fråga om en sak som var väl känd, där man helt öppet berättat om hur bodarna skulle placeras och hur länge de skulle stå där, men att själva ansökan missats, säger Kjell Nilsson. Det är en annan sak när man bara har byggt utan att tala om det för någon och det hela blir upptäckt i efterhand.

Kjell Nilsson framhåller också att byggnadsnämnden i Trelleborg vid flera tillfällen tidigare har tagit hänsyn till förmildrande omständigheter när det gäller byggnadsavgiften. Byggnadsavgift påförs när någon byggt något bygglovspliktigt utan att ha bygglov. Avgiften kan sättas ner eller helt efterges om det handlar om en ringa förseelse.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.