Annons

Fler våtmarker på Söderslätt

Söderslätt behöver fler våtmarker för att få bukt med övergödningen längs sydkusten. Det skriver miljönämnden i ett yttrande till länsstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 13 juni 2006

Längs Söderslätts stränder finns stora mängder alger och höga bakteriehalter. Det beror på jordbrukets utsläpp av närsalter. Nu vill miljönämnden att problemen på Söderslätt prioriteras av länsstyrelsen.

– I våtmarker tar man tillvara närsalterna så de inte kommer ut i havet. Man kan använda dem igen i lantbruket eller till biogas, säger miljönämndens ordförande Sten Björk.

Annons

Våtmarker gynnar också växter och djurliv och kan användas för rekreation. I sitt förslag till våtmarksstrategi konstaterar länsstyrelsen att sydvästra Skåne har brist på allemansrättslig mark med strövområden.

– Bönderna är med oss i det här. De är väl medvetna om problemen och anstränger sig för att själva skapa våtmarker, säger Sten Björk.

Men de många nya bostäder som byggs i kommunen kan innebära en konflikt med våtmarksstrategin. Miljöpartiets ledamot i byggnadsnämnden, Kjell Forsberg, reserverade sig på måndagen mot bygget av ett nytt villaområde och en förskola i Skegrie. Han föreslog att det i stället skulle anläggas en våtmark i området, i anslutning till Albäcksån. I sin reservation hänvisar Forsberg till den dåliga lukt som möter den som kommer till Trelleborg från Malmöhållet, och skriver att en våtmark skulle lösa det problemet eftersom lukten beror på övergödningen. De övriga ledamöterna i byggnadsnämnden röstade dock för nybygget.

Karin Arbsjö

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons