Fler upphandlingar dras till rätten
TA har gått igenom alla avslutade kommunala upphandlingar från 2007 till 2010, och trenden är tydlig. 2010 överklagades 24,5 procent av upphandlingarna till förvaltningsrätten, bakom överklagandena låg ett eller flera företag som förlorat striden om det upphandlade kontraktet. I 38 procent av fallen förlorade kommunen och upphandlingen fick göras om eller rättas. Fyra år tidigare, 2007 överklagades inte en enda kommunal upphandling.
Peter Adanko är upphandlingschef på Trelleborgs kommun. Han säger att av de upphandlingar som har underkänts av förvaltningsrätten har alla underlag skrivits av tjänstemän ute på förvaltningarna.
– Här på upphandlingsenheten har vi hand om upphandlingar som innefattar två eller flera förvaltningar. Och vi har inte förlorat en enda överklagad upphandling, säger han.
Hur är kunskapen ute på förvaltningarna när det gäller att skriva underlag till upphandlingar?
– Den är olika. Men vi från upphandlingsenheten jobbar hela tiden med olika utbildningar och löpande möten ute på förvaltningarna för att höja kompetensnivån, säger Peter Adanko.
Hur ser kommunens relation med företagarna ut?
– Oftast är den bra. Och det viktigaste för att göra den ännu bättre är att vara öppen och informera företagarna om hur upphandlingar går till. Det är inte så att vi godtyckligt väljer ut ett vinnande företag, säger Peter Adanko.
Han säger också att en möjlighet för att minska överklagandena är att helt lägga över ansvaret för upphandlingar till upphandlingsenheten.
– Så är det i många kommuner redan nu. Så ja, jag tror att det är enda sättet att på längre sikt komma till rätta med detta. Men det är ett politiskt beslut, säger Peter Adanko.
Han menar att trenden med alltfler överklagade upphandlingar går igen över hela Sverige. För kommunernas del får det två konsekvenser: mer arbete som i sin tur ger ökande kostnader.
– Har kommunen gjort fel ska man självklart överklaga, den rättsliga möjligheten är viktig. Men i vissa fall överklagas upphandlingar av företag som inte har någonting att vinna på att överklaga. Det tar mycket tid och energi från oss, säger Peter Adanko.
Enligt honom är det flera orsaker som ligger bakom utvecklingen. För det första får inte en kommun särbehandla ett företag negativt, trots att de överklagar gång på gång. För det andra är det gratis att överklaga till förvaltningsdomstolen.
– Jag tror att fler och fler företagare har insett det. Men jag vet också att det förs diskussioner inom kommuner och landsting om att man vill ha en avgift för att överklaga till förvaltningsdomstolen, så är det i andra domstolar, säger Peter Adanko.