Annons

Fler ungdomart har sökt färre sommarjobb

Mer än 300 personer har sökt ett kommunalt sommarjobb i år. Men på Navigatorcentrum räknar man bara med att sysselsätta drygt 100 av dem.
Trelleborg • Publicerad 9 april 2011
Foto: /colourbox.com

Framför allt är det ungdomar mellan 16 och 20 år som har sökt jobben. Ansökningsdatumet för de mer traditionella sommarjobben går ut på fredagen, medan de som vill bli sommarlovsentreprenörer har ytterligare några veckor på sig.

Igår hade 317 personer sökt, vilket är cirka 40 fler än i fjor. Samtidigt kommer antalet jobb att vara färre i år. Orsaken är, som TA tidigare skrivit, att det sommarjobbsbidrag som regeringen delade ut 2010 uteblir i år.

Annons

– Vi räknar med att sysselsätta 110 ungdomar i sommar, säger Göran Hofstedt, ungdomsutvecklare på Navigatorcentrum.

Det är andra året som ungdomarna får möjlighet att bli sommarlovsentreprenör. Tanken är att de ska jobba fram en idé och sedan tjäna sina pengar genom att omvandla idén till ett företag. Till sin hjälp får de ett stipendium på 2000 kronor.

– Vi har fortfarande en viss övervikt på antalet sökningar till de traditionella jobben. Sommarlovsentreprenör är ännu inte ett så välkänt begrepp, men gensvaret från dem som har testat har varit positivt, säger Göran Hofstedt.

De traditionella sommarjobben fördelas även i år på arbete på förskolor, äldreboenden eller inom tekniska förvaltningens parkavdelning. Samarbetet med turistbyrån som i fjor gav några ungdomar chansen att jobba som turistvärdar fortsätter. I år är förhoppningen att de ska kunna röra sig även utanför centrum.

Nyheten bland året sommarjobb är projektet Picnic i parken där ungdomar ska planera och marknadsföra ett evenemang av valfri typ.

– Det är fortfarande preliminärt om det blir av eller inte. Vi har fått ungefär 20-30 ansökningar till Picnic i parken, men vi har inte hunnit gå igenom dem, säger Göran Hofstedt.

Martin Strandberg
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons