Annons

Fler ungdomar ska göra stan säkrare

Vem förstår sig bäst på ungdomar om inte ungdomar själva? Nu ska även ungdomar mellan 15 och 18 år nattvandra på Trelleborgs gator.
Trelleborg • Publicerad 19 juni 2006
Här är de tio unga nattvandrarna som ska öka tryggheten på stan. Några av de mer rutinerade vandrarna syns i bakgrunden. Bild:mark hanlon
Här är de tio unga nattvandrarna som ska öka tryggheten på stan. Några av de mer rutinerade vandrarna syns i bakgrunden. Bild:mark hanlonFoto: 

Tidigare har Nattvandrarna i Trelleborg haft en 18-årsgräns för att få vandra. Nu har också de mellan 15 och 18 år möjlighet att vara med. Flera av de tio unga nattvandrarna debuterade på fredagen, i samband med skolavslutningarna. Initiativet har tagits av ungdomarna själva.

– Det är helt och hållet ungdomarna som har drivit det här. De har visat stort engagemang, säger Katrin Johansson, ansvarig för Nattvandrarna i Trelleborg.

Annons

– Jag vill vara ett stöd för ungdomar så mycket som möjligt. Det är roligt att träffa folk och uppleva saker, säger Joanna Sköld som snart fyller 18, och som troget väntat på att initiativet ska bli verklighet. – Jag är med för att träffa nytt folk och för att ge ungdomar trygghet, säger Jens Andersen, 18 år.

På torsdagen fick ungdomarna tio specialdesignade jackor. Istället för de vanliga gula jackorna med blå text ikläds debutanterna i blå jackor med gul text: ungdomsnattvandrare. Jackorna har de kunnat beställa tack vare sponsorer.

Många av ungdomarna har varit medlemmar sedan länge, även om de inte varit ute på gatorna. De har till exempel ägnat sig åt att jaga sponsorer och baka kakor. Syftet med de unga nattvandrarna är delvis att de ska vara bra förebilder för andra ungdomar. – Jag vill ge ungdomar en syn på hur det egentligen ska vara, säger Joanna Bengtsson.

– Jag dricker inte själv. Det tror jag ger ett bra intryck för andra, säger Madeleine Persson.

Eftersom hon bara är 15 år får hon inte vara med på riktigt alla vandringar som större diskon och liknande.

– Sådana anpassningar får komma efter hand, säger Katrin Johansson.

Hon är inte orolig för de unga nattvandrarnas säkerhet.

– De har fått lära sig att de ska backa om det händer något. Dessutom finns det finns alltid med en vuxen, en fadder som går med varje grupp. I varje grupp är de minst fyra stycken, säger Katrin Johansson.

Nattvandrarna har 51 medlemmar, varav 30 till 35 är aktiva nattvandrare. Den yngsta medlemmen är tre år och den äldsta 93 år.

Christina Palmgren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons