Annons

Fler unga rökare enligt drograpport

Fler ungdomar i årskurs nio röker cigaretter – och vattenpipa. Det visar den drogvaneundersökning som i veckan presenterades för skolnämnden.
Trelleborg • Publicerad 22 oktober 2009
Foto: 

TRELLEBORG. Nu ska kommunen kartlägga hur grundskolorna arbetar för att förebygga droganvändning. Andelen rökare i årskurs nio var fler i våras än när undersökningen om drogvanor gjordes för två år sedan. En ännu mer markant ökning står de som testat vattenpipa för, enligt undersökningen som 400 elever, 63 procent, svarat på.

– Det är en trend de senaste åren. Vattenpipan kommer från mellanöstern. Det kan vara ett tecken på att vi tar in fler traditioner i takt med att fler reser, säger Karin Jeppsson, alkohol- och drogförebyggande samordnare i kommunen.

Annons

Hon vet ännu inte vad konsekvenserna blir av de resultat som drogvaneundersökningen gett. Klart är att siffrorna ska analyseras och resultera i en rapport. En kartläggning av hur grundskolorna arbetar för att förebygga droganvändning är på gång.

– Det handlar om vad man gör rent konkret ute på skolorna, säger Karin Jeppsson.

För hon anser att det finns saker att ta itu med. Rökning är en sådan sak.

– Det är inte hälsosamt. Dessutom finns det en koppling till alkohol och framförallt narkotika. Kan man inte röka cigaretter kan man inte heller röka cannabis som är den vanligaste narkotikan att börja med, säger Karin Jeppsson.

Andelen rökare bland flickor på gymnasiet har blivit färre mellan 2003 och 2009. Bland pojkarna märks en svag uppgång, enligt undersökningen.

Johan Silfversten Bergman
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons