Fler trelleborgare i arbete sparar miljoner i försörjningsstöd
2017 betalade Trelleborgs kommun ut 38,4 miljoner kronor i ekonomiskt bistånd. I år hade man räknat med en högre kostnad och budgeterat med att betala ut knappt 40,8 miljoner kronor.
När två tredjedelar av året gått visar delårsbokslutet till och med augusti på att kostnaden landar på 35,8 miljoner kronor. En minskning med 2,6 miljoner kronor jämfört med 2017 och 5 miljoner kronor lägre än budget.
En effekt av högkonjunkturen? Till viss del. Men enligt Zara Göransson Tosic, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg, är det inte enda sanningen. Det handlar om långt och enträget arbete. Och framförallt snabb hantering.
– Det som är unikt hos oss är att alla som ansöker om försörjningsstöd får en planering mot arbetsmarknaden inom en arbetsdag. Normalt sett i en kommun så får man träffa en handläggare inom en månad, säger Zara Göransson Tosic.
Snabbheten är en sak, men att man har egna rekryterare på förvaltningen spelar också roll, anser hon.
– Vi har rekryterare som bara jobbar mot arbetslivet med att hitta arbetstillfällen. Det gör att vi kan få ut väldigt många personer väldigt snabbt i arbete, säger Zara Göransson Tosic.
För individen är det väldigt viktigt med en snabb hantering, menar hon.
– Varje dag i arbetslöshet innebär en risk för att man ska fastna i passivitet. Därför är det viktigt att snabbt komma i gång. Och eftersom man får besked om försörjningsstöd dagen efter man sökt så slipper man grubbla på det. Då kan man lägga all sin energi på att följa sin planering och hitta ett arbete, säger Zara Göransson Tosic.
Konjunkturen till trots finns det medborgare som har svårt att hitta jobb. I Trelleborg är 7 procent av de inrikesfödda och 18 procent av de utlandsfödda arbetslösa. Samtidigt finns det branscher som skriker efter arbetskraft. En ekvation som inte går ihop.
Enligt en skrivning i arbetsmarknadsnämndens delårsbokslut måste man i framtiden tillsammans med arbetslivet hitta nya former för lärande och mer flexibla lösningar. Det kan till exempel vara rekryteringsutbildningar där arbetsgivaren står för utbildningen.
– Om konjunkturläget ändras så kanske det inte går lika lätt att få arbete direkt. De kommande åren får vi förmodligen jobba med utbildning på nya sätt jämfört med hur vi gör nu, säger Zara Göransson Tosic.