Annons

Fler skolkare blev av med studiebidraget

Antalet elever som fick sitt studiebidrag indraget på grund av skolk ökade lavinartat i Trelleborg förra läsåret.
Trelleborg • Publicerad 18 september 2009

TRELLEBORG. 129 elever, 8,7 procent, förlorade rätten till studiebidrag någon gång under läsåret. Det är mer än en tredubbling jämfört med 2007/2008 och bara 16 kommuner med gymnasieutbildningar hade större andel elever som miste studiebidraget på grund av skolk.

Bengt-Göran Persson är rektor för område 2 på Söderslättsgymnasiet och ansvarar för programmen naturvetenskap, el, fordon samt teknikcollege. Han är inte säker på att siffrorna beror på en ökad benägenhet att skolka, utan tror snarare att rutinerna för rapportering har blivit bättre. I alla fall i hans rektorsområde.

Annons

– För ett par år sedan kände jag att vi inte hade full koll på det, men det senaste läsåret har vi jobbat upp bättre rutiner, och nu är det inte många som kommer undan. Vi tror ju på heltidsstudier, är ungdomarna i skolan på heltid så hittar de inte på annat hyss, och då går det bättre för dem i skolan också, säger Bengt-Göran Persson.

När en lärare märker att en elev håller på att halka efter med närvaron försöker man prata med eleven. Blir det ingen bättring och eleven hamnar över 20 procents ogiltig frånvaro skickas ett brev hem till föräldrarna där skolan varnar för att eleven kan komma att mista sitt studiebidrag. Om detta, och den så kallade elevvårdskonferensen inte ger önskat resultat, rapporteras elevens frånvaro till CSN som i nästan samtliga fall drar in bidraget. Förbättras närvaron igen får eleven som regel tillbaka bidraget.

Att närmare nio procent har så hög frånvaro att de mister bidraget stämmer bra med Bengt-Göran Perssons egen bild av hur det ser ut.

– I varje klass på 20-25 elever finns det alltid ett par som man får hålla extra koll på. Sen har vi ju också många elever som inte har någon frånvaro alls och är mycket studiemotiverade, säger Bengt-Göran Persson.

I landet som helhet har andelen elever som förlorat studiebidraget på grund av skolk ökat för tredje året i rad, och var 2008/2009 uppe i 3,6 procent. I ett pressmeddelande säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN, att skolorna fått bättre rutiner för sin rapportering. Ändå är det många skolor som inte rapporterar in någon frånvaro alls till CSN. Detta gäller främst de skolor som har färre än 500 elever, av dem rapporterade 36 procent inte in något fall alls förra läsåret.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons