Fler ska opereras mot fetma
TRELLEBORG. I år kommer 500 skåningar att genomgå magsäcksoperation – mer än dubbelt så många som förra året. Skåningarna är fetare än riksgenomsnittet och andelen skåningar som lider av fetma fortsätter att öka.
De senaste åren har mellan 150 och 200 skåningar opererats mot fetma, en fjärdedel av dem har fått åka utanför regionen för att opereras. Men i enlighet med Socialstyrelsens och SKL:s rekommendationer satsar Region Skåne nu på att kunna utföra 500 magsäcksoperationer i år och har upphandlat 350 operationer för 25 miljoner kronor via vårdföretaget Aleris i Kristianstad. Ytterligare 150 operationer ska utföras i landstingets egen regi. Förhoppningen är att detta successivt ska minska köerna till vårdgarantins tre månader.
Mellan år 2000 och 2008 har andelen skåningar som lider av fetma, alltså har ett BMI över 30, ökat med fyra procentenheter från tio till fjorton procent. Och alltfler människor börjar få upp ögonen för möjligheten att göra en magsäcksförminskning för att få bukt med övervikten, Stefan Rydén, medicinsk rådgivare åt hälso- och sjukvårdsledningen inom Region Skåne, tror att det finns ett uppdämt behov som sjukvården ännu inte har någon aning om hur stort det egentligen är. Inom Region Skåne kalkylerar man nu med att mellan 500 och 1000 skåningar har ett BMI över 40 och därmed skulle kunna komma ifråga för en operation, berättar han.
De senaste åren har flera nya rapporter dykt upp som visar värdet av magsäcksoperationer. En operation och den vidhängande viktminskningen minskar de överviktigas risk att drabbas av andra sjukdomar såsom åldersdiabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och olika former av cancer och ledbesvär. Riktlinjer från Socialstyrelsen och Statens kommuner och landsting, SKL, förordar nu magsäcksoperationer som ett bra sätt att hjälpa patienter som lider av fetma.
För tre år sedan hade Skåne de längsta köerna i landet till magsäcksoperation vid klinikerna i Lund och Landskrona. I stället för en väntetid på tre månader som den nationella vårdgarantin förordar, fick patienter vänta i genomsnitt drygt tre år på en operation. De med förtur hade kortare väntetid, runt ett år. Men nu ska köerna bort.
Stefan Rydén poängterar samtidigt att problemet ed övervikt och fetma först och främst måste förebyggas:
– De här operationerna är en nödlösning som inte behandlar problemet att folk äter fel och att vi ger våra barn fel mat.
Och visst finns det risker med en operation. Ju större övervikt en patient har, desto större är risken. Men numera görs operationerna med titthålsteknik och de flesta patienter kan gå hem redan efter en eller två dagar, säger Stefan Rydén. Och patienternas hälsovinster överskuggar riskerna, menar han.