Fler ska lockas till vårdyrket

Socialnämnden i Trelleborg har beslutat att göra arbetet inom vård och omsorg mer attraktivt. Beslutet innebär färre deltidstjänster.
Trelleborg • Publicerad 4 februari 2003

- Det har varit tufft att rekrytera personal. För att kunna hänga med i utvecklingen och skapa en attraktiv arbetsplats erbjuder vi våra anställda heltidstjänster. Många har svårt att försörja sig på en deltidstjänst och vill gå upp i tid, säger Per-Olof Derborn, administrativ chef på socialförvaltningen. Inom de fem närmsta åren slutar ungefär 100 personer till följd av pension. Samtidigt kommer övrig personalomsättning öka behovet av nyanställning. För att kunna möta behovet och samtidigt behålla den gamla personalen måste man, enligt socialförvaltningen, kunna erbjuda konkurrensmässiga anställningsvillkor. Man har inrättat en resursgrupp - en slags vikariepool - dit deltidsanställda kan vända sig om de vill arbeta mer. Resursgruppen har sedan kunnat fördela arbetstider över hela verksamheten. Därmed erbjuder man arbete såväl som täcker vikariebehovet med egna resurser. Detta får, enligt socialförvaltningen, positiva effekter för både personalen och verksamheten. - Vi har färre personer inne och det leder till en ökad kontinuitet i arbetet, säger Per-Olof Derborn. Från den 1 april kommer resursgruppen samordna all korttids- och vikariebemanning inom vård och omsorg. Detta betyder att enhetscheferna ute på de olika verksamheterna får färre administrativa uppgifter och kan använda den frigjorda tiden till andra frågor. Med reformen kommer också behovet av att anlita vikarie utifrån minska, i synnerhet timvikarier. På socialförvaltningen räknar man med att införandet av utökad arbetstid till en början innebär ökade kostnader. Inledningsvis blir det svårt att fullt ut utnyttja alla som vill arbeta mer. Det finns helt enkelt inte arbetsuppgifter till alla. Men på sikt hoppas man kunna skapa balans mellan personalens önskemål och tillgången på arbetsuppgifter. Samtidigt understryker man från förvaltningens sida att vinsten inte enbart kan mätas i pengar. Man ser ett mervärde i förbättrade anställningsvillkor för personalen och att detta tillför verksamheten något positivt.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.