Annons

Fler ska lockas till läkarlistor

Antalet besök inom primärvården måste öka med 50000 annars riskerar primärvården att gå 15 miljoner kronor back i år. För att klara det har en handlingsplan tagits fram.
Trelleborg • Publicerad 2 februari 2006

Listningen i sydvästra Skåne räcker inte till för att långsiktigt garantera verksamheten inom primärvården. Några familjeläkarcentraler har uppemot 100 procent listning medan andra ligger kring 25 procent. Totalt har 55 procent av invånarna i sydvästra Skåne listat sig hos en familjeläkare. Det är sämst i Skåne.

För att klara av målen att 75 procent av invånarna ska vara listade inom ett år och 85 procent inom två år har distriktsnämnden beslutat om en handlingsplan. I handlingsplanen ingår marknadsföring av familjeläkarna, motivation av invånarna att lista sig och förhandlingar med privata allmänläkare så att de skriver på familjeläkaravtal.

Annons

Ersättningen till familjeläkarna innehåller en fast del för varje listad patient och en rörlig del per läkarbesök vare sig patienten är listad eller ej. Med 50000 fler besök kommer dock budgeten att hålla.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons