Annons

Fler röstade i EU-valet i Trelleborg i år

Det var betydligt fler som röstade i årets EU-val i Trelleborg än vid förra valet 2004. Ändå når Trelleborg inte upp till riksgenomsnittet.
Trelleborg • Publicerad 8 juni 2009
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. – Jag tror att en bidragande orsak till uppgången var att vi ordnade möjlighet att förtidsrösta på nya ställen i år, som i matbutiker, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg.

Ulf Bingsgård menar också att EU-valet denna gång uppmärksammats mer i media än det förra valet.

Annons

– Bland annat har ju Trelleborgs Allehanda skrivit en hel del före valet, säger han.

Jämfört med valet 2004 var det enligt de preliminära siffrorna 3 142 fler som röstade i detta val. Det är 8,2 procentenheter mer än i valet 2004.

– Vi hade ungefär 1 000 fler förtidsröstande i år jämfört med 2004, berättar Ulf Bingsgård.

Men av de 31 595 röstberättigade i Trelleborg var det trots allt bara 11 952 eller 37,8 procent som röstade i EU-valet. I riket som helhet låg valdeltagandet på 43,8 procent.

Ulf Bingsgård menar att man kan göra ännu mer för att fler ska rösta i valet.

– Dels menar jag att man ska fortsätta med de nya lokalerna för förtidsröstning som fungerat bra, dels tror jag att kandidaterna måste bli mer synliga för att väcka intresse. Det är ju dock lättare i riksdags-, landstings- och kommunalval. Här har man ju hela Sverige som en valkrets.

När det gäller framgångarna för Piratpartiet tror Ulf Bingsgård att väljarna utnyttjar EU-valet för att markera i vissa frågor.

– Det verkar vara så att man lättare kan tänka sig att rösta på enfrågepartier och nya partier i EU-valet än i de andra valen. EU känns mer abstrakt och ligger längre ifrån vardagen för människor. När det gäller vem som ska styra kommunen eller landet är man mer benägen att rösta på de etablerade partierna, säger Ulf Bingsgård.

Enligt Jonny Sjöstedt, kanslichef på Trelleborgs kommun, gick arbetet på valdagen bra.

– Allt fungerade som det var tänkt med rösträkning och rapportering, säger han.

Slutligt resultat kommer på onsdag kväll då sammanräkningen är klar av de röster som inte hunnit fram till vallokalerna på valdagen.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons