Annons

Fler rekryteras trots att pengarna är slut

Pengarna inom förskolan ska omfördelas för att komma till rätta med personalbristen. Pengar som inte finns. Nu får hälften av kommunens förskolor istället gå med underskott.
Trelleborg • Publicerad 20 april 2012
Foto: 
Foto: 

Under onsdagen fattade bildningsnämnden ett beslut för hur personalbristen inom förskolan ska åtgärdas.

– I första hand ska vi lösa det genom omdisponeringar av resurserna inom förskolan. Om vi inte klarar det så får de förskolor som behöver det gå över sin budget, säger bildningsnämndens ordförande, Lars Mikkelä (M).

Annons

Socialdemokraterna röstade emot nämndens beslut och Sverigedemokraterna avstod från att rösta.

– Vi ville ha tillbaka ärendet till nämnden så att vi får veta varifrån man planerar att ta de här pengarna. Det här är att sticka huvudet i sanden, man måste först veta om det finns någon möjlighet att omfördela resurser. Vi pratar ju inga småpengar här, utan stora belopp, säger Sven Lindkvist, Socialdemokraternas gruppledare i bildningsnämnden.

Men några pengar till att anställa ny personal finns inte inom förskolan, enligt bildningschefen Barbro Melander.

– Nej, min bedömning är att det inte går. De berörda förskolorna kommer att få gå med underskott, säger hon.

I bildningsnämndens beslut framgår det att riktlinjen ska vara högst sex barn per årsarbetare. En gräns som 14 av kommunens totalt 29 förskolor för tillfället inte klarar av att uppnå.

– Kostnaden för att komma ner till en personaltäthet på sex barn per årsarbetare blir sammantaget cirka 2,5 miljoner kronor under 2012. För de pengarna kan ungefär fem personer anställas, säger Barbro Melander.

Under gårdagen och idag träffar bildningsförvaltningen samtliga förskolechefer för att se över bemanningsbehovet på respektive förskola.

– Att rekrytera ny personal kan ta tid så därför tyckte vi inom femklövern att vi kör nu. Förskolan ska upplevas som trygg, det här kan inte vänta, säger Lars Mikkelä.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Henrik Kilefors
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons