Annons

Fler politiker ska styra kommunen

Politikerna i Trelleborg kan få fler kollegor. Kommundirektören Jonas Rosenkvist ska undersöka möjligheten att utöka Trelleborgs kommunfullmäktige från dagens 51 ledamöter till 55 efter valet 2014.
Trelleborg • Publicerad 24 september 2013
I dag är de 51, 2014 kan de vara 55. Och efter valet 2018 kan antalet fullmäktigeledamöter i Trelleborg ha utökats till 61.
I dag är de 51, 2014 kan de vara 55. Och efter valet 2018 kan antalet fullmäktigeledamöter i Trelleborg ha utökats till 61.Foto: Foto: Lina Campbell

Det är antalet röstberättigade i kommunen som styr hur stort fullmäktige ska vara. Antalet röstberättigade i kommunen närmar sig 36 000, och då måste fullmäktige enligt lag ha minst 61 ledamöter. Enligt prognosen kommer det troligen att inträffa vid valet 2018, men i alla fall senast 2022.

– Eftersom vi sannolikt måste utöka antalet till 2018 så är frågan om vi inte redan 2014 ska utöka till 55 för att göra övergången lite mjukare. Det är ett stort hopp mellan 51 och 61, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M), tillika ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott som i förra veckan beslutade att sätta igång en utredning.

Annons

Utredningen ska bland annat ge svar på frågan hur dyr en utökning av kommunfullmäktige kommer att bli för skattebetalarna, med tanke på att fler politiker än i dag kommer att lyfta arvode.

Oppositionsrådet Catherine Persson (S) har flera gånger varit kritisk till att kostnaderna för politikernas arvoden skjutit i höjden sedan den borgerliga femklövern tog över efter valet 2006. Men hon tror inte att en utökning av antalet fullmäktigeledamöter kommer att spela så stor roll i det sammanhanget.

– Den främsta orsaken till att politiken kostar mer är inte fullmäktige. Det är nämnderna som har blivit så mycket större, säger hon.

Frågan är också var mötena ska hållas.

– Trelleborgssalen i Parken är ju ganska trång redan i dag, säger Ulf Bingsgård.

I förslaget till utbyggnad av Rådhuset finns en fullmäktigesal inplanerad. Den ska enligt ritningarna rymma 61 ledamöter.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons