Fler polisinsatser mot langarna

Flera stora polisinsatser mot langarna av narkotika får det att se ut som om antalet brott i Trelleborg har ökat. Det tror närpolischef Sven-Inge Nilsson.
– Trelleborgarna behöver inte känna sig oroliga, säger han.
Trelleborg • Publicerad 22 januari 2011

Sett till hela landet har antalet brott minskat från 2009 till 2010. I Trelleborg har de anmälda brotten tvärtom ökat. Kategorierna alkohol- och narkotikabrott, våldsbrott, bostadsinbrott samt snatteri är de som står för ökningen.

– Det är lite knepigt med statistiken. När det gäller alkohol och narkotika är det så att ju aktivare polisen är desto fler anmälningar blir det och i fjor har vi gjort flera större insatser mot narkotikan, säger Sven-Inge Nilsson, chef för närpolisområde Söderslätt.

Enbart genom avslöjandet av den knarkhärva som ledde till att fem personer åtalades i december i fjor skrevs det cirka 150 anmälningar om narkotikabrott.

Att även inbrott och våldsbrott ökar hänger ihop med narkotikan och alkoholen, menar Sven-Inge Nilsson.

– När det gäller våldsbrott är det framför allt det oprovocerade våldet som vi kan förebygga. Det handlar om att vara där det händer, vid krogarna, och det är vi.

Men närvaron räcker inte alltid till. Begås ett brott ändå gäller det för patrullen på plats att ta reda på så mycket som möjligt så fort som möjligt.

– Det gäller att vi kommer åt dem direkt. Vi har fått förbättrade utredningsåtgärder som vi kan jobba efter omedelbart när det har hänt, säger Sven-Inge Nilsson.

Enligt honom minskar antalet inbrott tydligt i samband med att polisen gör ett tillslag i en narkotikahärva. Men sedan börjar det om igen.

– När det gäller bostadsinbrott handlar det framför allt om tillresta ligor medan det är våra lokala förmågor som står för bilinbrott och slangningar av bilar.

Trots statistiken tycker Sven-Inge Nilsson inte att det finns anledning till oro.

– Det förebyggande arbetet fungerar bra tycker jag, säger han.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.