Annons
Fler kommer att få möjlighet till avancerad vård i livets slutskede. På måndagen beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att utöka uppdraget för Trelleborgs lasarett. Hur många platser det handlar om här är ännu inte klart
Trelleborg • Publicerad 20 april 2010
Palliativa avdelningen på Trelleborgs lasarett kommer att få ett utökat uppdrag.
Palliativa avdelningen på Trelleborgs lasarett kommer att få ett utökat uppdrag.Foto: 

TRELLEBORG. Trelleborgs lasarett har länge haft platsbrist när det gäller så kallad palliativ vård. Behovet av avancerad smärtlindring och särskild vård i livets slutskede är så stort att alla inte hinner få hjälp innan de dör. I går beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne att satsa mer på den palliativa vården.

– Vi vill se till att Trelleborgarna får den vård de har rätt till, säger Berit Wirödal (KD), förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Annons

Enligt beslutet ska sydöstra och nordvästra sjukvårdsdistrikten samt Trelleborgs lasarett sammanlagt tilldelas 10 000 vårddagar inom specialiserad palliativ vård. Totalt handlar det om cirka 200-250 patienter och en kostnad på 11,6 miljoner kronor.

Bland andra S valde att inte delta i hälso- och sjukvårdsnämndens beslut. Enligt nämndens andre vice ordförande, Ingrid Lennerwald (S), var beslutsunderlaget inte tillräckligt. Hon ifrågasätter hur satsningarna ska finansieras.

– Det är väldigt rörigt och otydligt hur man ska finansiera detta. Naturligtvis är vi positiva till att man satsar på den palliativa vården, vi tror inte heller att detta är tillräckligt. Men vi kan inte bara sitt här och svälja, säger hon.

Hur stor andel av satsningen som hamnar i Trelleborg är inte klart utan ska i ett senare skede avgöras av vårdproduktionsberedningen. Att Trelleborg kom med på listan över de områden som man ska satsa på beror på att politikerna fått påtryckningar.

– Vi är ju medborgarnas företrädare. Det är inte bara personal utan även medborgare som har påtalat att det inte fungerar i Trelleborg. Då måste vi göra något, säger Berit Wirödal.

Magnus Heiman, sjukhuschef vid Trelleborgs lasarett, tycker att det är positivt med ett utökat uppdrag till den palliativa vården men vill inte ta ut något i förskott.

– Vi har ju efterlyst ett något större uppdrag. Behovet finns men det ska upp i vårdproduktionsberedningen innan allt är klart, säger Heiman.

Hur stort behovet för Trelleborgs del är har han svårt att definiera.

– Det är svårt att sätta ett vårdplatsnummer på den vården. Vi kommer att få ett uppdrag i antal vårddagar, säger han.

Med tanke på att den palliativa vården kostar mer än vad lasarettet får i intäkter för den vågar Magnus Heiman inte lova att man kommer att flytta tillbaka den personal till pallitiva som man i samband med besparingar tog bort tidigare i år.

– När vi tittar på vår ekonomi så gör vi avvägningar över var personalen behövs bäst, säger han.

Martin Strandberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons