Fler nej till ny E 6-dragning

Förslaget att dra in E 6 till Trelleborg norr om Maglarps by får ytterligare mothugg, bland annat från centerpartiet i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 31 oktober 2006

Centerpartiet säger nej till en ny dragning av E 6 in till Trelleborg.

I ett yttrande om förslaget till fördjupad översiktsplan för Trelleborg Väst skriver Sune Larsson, gruppledare för c under den gångna mandatperioden, att utbyggnaden av E 6 ska ske i nuvarande sträckning.

"Med en rondell vid Maglarp där Hedvägens förlängning och Stavstensudde ansluts. Trafikflödet blir mer fördelat, med en betydligt minskad trafik på Västra Ringvägen" skriver Sune Larsson i sitt yttrande.

Han menar också att det vore fel att dra E 6 norr om Maglarps by, genom jordbruks- och kulturlandskapet, med många fornminnen och natur- och våtmarksområden och med ett rikt djur- och växtliv.

Ny småbåtshamn och restaurang söder om västra korset kan genomföras även om vägen byggs ut längs nuvarande sträckning, menar centern.

Även Naturskyddsföreningen i Trelleborg är mycket skeptisk till planerna på en infart norr om Maglarp.

Föreningen anser att en utbyggnad längs nuvarande sträckning måste kvarstå som huvudalternativet. Eftersom nödvändiga tillstånd är klara innebär det att en snabb utbyggnad är möjlig, hävdar föreningen i sitt yttrande om förslaget till fördjupad översiktsplan.

När det gäller E 6-dragningen norr om Maglarp är Naturskyddsföreningen inte nöjd med att vägen lagts längre västerut, bort från bostäder och Bäckaskolan. Avståndet är ändå inte tillräckligt, anser Naturskyddsföreningen, som även ser en rad andra problem med en sådan utbyggnad. Föreningen efterlyser ett bättre alternativ för dragningen norr om Maglarp för att det ska vara lönt att gå vidare med det alternativet.

Den ringväg runt Trelleborg som finns med i förslaget ligger för nära planerad bebyggelse, enligt Naturskyddsföreningen.

Några boende väster om Trelleborg säger definitivt nej till planerna på en dragning norr om Maglarp.

De boende köper inte argumentet att en ny dragning av E 6 tar bort en barriär.

"Man vill ta bort en nuvarande barriär och ersätta den med en helt ny barriär, vilken är onaturlig och förhindrar kontakten mellan byarna Maglarp och Skegrie. Det förhindrar även en framtida utbyggnad av bostäderna i byarna Skegrie, Maglarp och Västra Tommarp" skriver de boende i sitt yttrande.

I sitt yttrande pekar de bland annat på riskerna med farligt gods i närheten av Albäcksån samt på fornminnena i området som riskerar att skadas.

De boende menar i stället att E 6 bör följa den nuvarande sträckning vid utbyggnaden ända in till Trelleborgs stad.

"Vi är positiva till utvecklingen av vår kommun, men hoppas att sunt förnuft ska få råda" skriver de boende.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.