Annons

Fler missnöjda med hantverkare

Fler svenskar klagar på hantverkstjänster i hemmet. Anmälningarna till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har ökat med 24 procent hittills i år jämfört med 2006.Fler missnöjda med hantverkare
Trelleborg • Publicerad 21 juni 2007
BILD: Scanpix
BILD: ScanpixFoto: 

Det är en mycket stor ökning. Det har ökat de senaste åren. Hittills i år står hantverkstjänster för hela ökningen av antalet anmälningar totalt till oss, säger Torsten Palm, informationschef på ARN.Fram till den 20 juni hade 581 personer klagat hos ARN på hantverkstjänster i sina hem. Motsvarande siffra förra året var 467. Det handlar mest om missnöje med renoveringar av badrum och kök.

-Det är goda tider just nu och folk satsar mycket på att fixa i hemmen. Det är också brist på hantverkare och då slarvar man säkert mer, säger Torsten Palm.

Annons

Företag struntar i utslagen

Ungefär hälften av anmälningarna leder till ett utslag i ARN. Av dessa går cirka hälften på anmälarnas linje. Men det betyder inte att de får ekonomisk ersättning eller arbeten omgjorda i sina hem. Just hantverksbranschen är sämst på att följa ARN:s utslag. Bara cirka 67 procent följer ARN:s beslut, jämfört med 80 procent bland övriga företagare.-Det är ett bekymmer att det är så dålig följsamhet. Man kan bli tvungen att gå vidare till domstol för att få rätt, säger Torsten Palm.

Tre branschorganisationer som TT talat med säger att de inte märkt av någon ökning bland sina medlemsföretag och skyller i stället på att efterfrågan lockar fram oseriösa företagare.

-Byggbranschen lever i ett högtryck där det dyker upp många nya företag. Som villaägare får man ta det som finns och det är inte säkert att de kan sitt jobb, säger Per Ossmer, vice vd på VVS-installatörerna.

Priset allt viktigare

Jan-Eric Allberg, vd på Golvbranschens riksorganisation, påpekar att konsumenterna också blir allt mer fixerade vid priset.

-Hantverkstjänsternas kvalitet anpassas till efterfrågan. Nu ska man absolut ha lägsta pris och i hälften av fallen vill man också köpa svart. Många vänder sig till företag som säger sig kunna fixa allt i ditt hem. De professionella företagen i vår bransch är så upptagna att de inte har tid.

Branschorganisationen Målaremästarna säger sig inte ha något medlemsföretag som hamnat i ARN i år. Att klagomålen ökar tror vd:n Arne Jacobsson beror på att ROT-avdraget försvann.

-När det fanns köpte folk av seriösare företag. Vi hoppas att avdraget kommer tillbaka, säger Arne Jacobsson. TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons