Annons

Fler kan få akut vård på lasarettet

Antalet akutpatienter i Trelleborg kan bli fler på grund av den ansträngda situationen på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Det kan också bli aktuellt att utöka öppettiderna.
Trelleborg • Publicerad 20 juli 2011

Det är vardag med överbeläggningar på Sus Malmös akutmottagning. Regionen vänder på alla stenar för att komma tillrätta med problemet, som funnits hela året. En sådan sten är patienter från Trelleborg, Vellinge och Svedala som läggs in på Malmöakuten.

-Det är kanske bättre att man styr de patienterna direkt till Trelleborg istället för att man styr dem till Malmö och sedan flyttar dem till Trelleborg, säger Pia Lundbom, vikarierande produktionsdirektör i Region Skåne.

Annons

Det handlar om patienter från upptagningsområdet som i högre utsträckning kan komma att köras till lasarettet i Trelleborg istället för till Malmö. Framförallt multisjuka och äldre patienter som kan läggas in på lasarettet utan att gå via akutmottagningen.

-De patienter som behöver specialistvård i Malmö ska vi inte flytta. Utan det är de patienter som är lämpliga, säger Pia Lundbom.

Att Trelleborg avlastar Sus är inget nytt, poängterar lasarettets chef Magnus Heiman.

-Vi försöker se till att patienter från Trelleborg, Vellinge och Svedala får sin vård i Trelleborg. Den här diskussionen går hand i hand med det arbetet, säger Magnus Heiman.

Han har lämnat in en skrivelse till regionen där han önskar utökade öppettider på akuten. Anledningarna är framförallt en ökning av patienter vid öppnings- och stängningsdags, att Trelleborgspatienter läggs in akut i Malmö nattetid och att patienter vårdas nattetid på akutens vårdplatser, trots att akuten inte är öppen.

-Det skulle inte kosta så mycket att ha dörren öppen till akuten då också, säger Magnus Heiman.

Birgitta Svensson (KD) från Trelleborg är ledamot i regionfullmäktige. Hon välkomnar att akuten i Trelleborg avlastar Sus Malmö. Hon hade också gärna sett att akuten var öppen längre än till klockan 20 på kvällarna. De nuvarande öppettiderna har funnits sedan 2009, då akuten slutade med dygnet-runt-öppet.

-Jag vet det inte, men jag håller det inte för otroligt att man kommer att hålla akuten öppet några timmar till, även om det kanske inte blir hela dygnet, säger Birgitta Svensson.

-I nuläget har vi ingen diskussion om att ändra någon öppettid på akuten i Trelleborg, men det är inte samma sak som att det inte kommer att ske, säger Pia Lundbom.

Svaret kommer i oktober. Då ska förslagen om sjukhusens uppdrag under 2012 vara klara innan regionpolitikerna fattar beslut.

Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons