Fler jobbar i Trelleborg

Trots åtta varsel om personalminskning i Trelleborg så ligger ändå Trelleborg bra till när det gäller den öppna arbetslösheten. Hittills i år har fler fått arbete än under motsvarande period förra året.
Trelleborg • Publicerad 28 september 2004

På relativt kort tid har varsel på mellan 75 och 100 personer lagts i Trelleborg, huvudsakligen inom tillverkningsindustrin och transport. Hur många som sägs upp i slutändan är osäkert.

– Jobben dröjer så det är inte positivt med varsel, säger Karin Persson, chef på arbetsförmedlingen i Trelleborg. Men det går ändå ganska bra för Trelleborg.

Vad hon syftar på är att den siste augusti var 4,4 procent av arbetsstyrkan i Trelleborg arbetslös och 1,7 procent var i arbetsmarknadspolitiska åtgärder av olika slag. Den totala obalansen (öppet arbetslösa plus de i åtgärder) landar på 6,1 procent. Det kan jämföras med 6,7 procent i Skåne och 6,2 procent i landet.

– Dessutom har fler fått arbete i år än i fjor, säger Karin Persson. Den siste augusti hade 1646 personer fått jobb jämfört med 1542 under samma period i fjor. Det är en ökning med sju procent.

Men antalet lediga jobb har minskat. Hittills i år har 638 lediga platser anmälts till arbetsförmedlingen mot 770 lediga jobb under fjorårets första åtta månader.

Svängningarna på arbetsmarknaden kommer snabbare nu. Lagerhållningen är minimal. I stället läggs en order, produktionen kör igång och varorna levereras.

– Framförhållningen blir kortare, säger Karin Persson. Ingen producerar för lager längre. Toleransen för upp- och nedgångar i orderläget blir mindre och företagen blir mer konjunkturkänsliga.

Dessutom tycker sig Karin Persson ha märkt av en avvaktande period i samband med EU:s utvidgning och eventuella effekter i form av hårdnande konkurrens.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.