Annons

”Fler invånare ger fler jobb”

Inför fler lärlingsplatser och underlätta för företagsetableringar. Det är ett par av företagarnas recept för att skapa nya jobb i Trelleborgs kommun.
Trelleborg • Publicerad 4 september 2010

Men det kanske allra viktigaste är att fortsätta infrastruktursatsningarna och bostadsbyggandet så att trelleborgarna kan bli fler. Det tror Frans Hellstrand, ordförande för organisationen Företagarna i Trelleborgs kommun.

– Ju fler invånare det finns, desto fler handlar i affärerna, och då kommer det också att finnas fler jobb inom handeln, säger han.

Annons

När det gäller att få in unga på arbetsmarknaden tror Frans Hellstrand stenhårt på att införa det traditionella lärlingssystemet. Det kan vara positivt för företagen, som har chans att forma lärlingarna efter sina behov, men framförallt för den unge arbetslöse.

– Det finns många som går ut nian eller gymnasiet som inte är intresserade av att gå teoretiska utbildningar. Det kan vara tufft att gå ett teoretiskt program när man är skoltrött, säger Frans Hellstrand som talar lite av egen erfarenhet.

– Om jag hade varit arbetslös i ett och ett halvt eller två år efter gymnasiet, så hade det varit förödande, säger han.

Trelleborgs utvecklingsbolag har ansvar för att marknadsföra kommunen och locka hit invånare och företag. Men särskilt mycket pengar finns inte avsatt för näringslivsutveckling. Endast 50 000 kronor finns avsatta 2010.

– Vi har en väldigt tajt budget och våra möjligheter är begränsade, säger Bert Ekstrand (FP), ordförande för utvecklingsbolaget.

Bolaget har en central roll när det gäller företagsetableringar, bland annat vad avser försäljning av industrimark.

– Sedan åtta, nio månader tillbaka har vi också dragit igång en etableringsgrupp tillsammans med tekniska förvaltningen, för att förbereda tomter avseende vattenledningar, elledningar och annat, säger Bert Ekstrand.

Något som kan vara på gång framöver är en såkallad företagskuvös, där företag kan hyra lokaler under kortare eller längre tid. Gamla museet har nämnts som en tänkbar lokalisering.

– Där väntar vi på en utredning av kommundirektören, avseende vilka lokaler som kan vara lämpliga, säger Bert Ekstrand.

INTERNAL INTERNAL
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons