Annons

Fler i Trelleborg vill göra mer för klimatet

Fler i Trelleborg vill själva göra mer för att påverka klimatet, nu jämfört med för två år sedan. Det visar en enkätundersökning som kommunen låtit göra.
Trelleborg • Publicerad 29 maj 2008
Greger Persson och Anitha Ljung är båda engagerade i klimatarbetet i Trelleborgs kommun, här vid en bilfri dag. Arkivbilder: Tomas Nyberg
Greger Persson och Anitha Ljung är båda engagerade i klimatarbetet i Trelleborgs kommun, här vid en bilfri dag. Arkivbilder: Tomas NybergFoto: 

Det är Klimp-gruppen, som arbetar med klimatpåverkan i kommunen, som låtit genomföra enkätundersökningen. Den är en uppföljning av en liknande undersökning 2006.

Vid en jämförelse mellan undersökningen 2006 och den som genomförts under våren i år visar det sig att fler kan tänka sig att ändra sitt beteende för klimatets skull.

Annons

- Det handlar bland annat om att man kan tänka sig att duscha i stället för att bada och att köpa energisnåla hushållsapparater, säger Anders Lindhe från Nordiska undersökningsgruppen i Jönköping som genomför undersökningen på kommunens uppdrag.

Även på frågan om man verkligen gjort några ändringar i sitt beteende de senaste åren svarar många ja.

Flest svarar att de börjat duscha i stället för att bada, hela 83 procent svarar ja på den frågan. 67 procent har tänkt på att köpa energisnålt när de handlat hushållsapparater och 59 procent har sänkt temperaturen hemma.

Över hälften svarar också att de ibland cyklar i stället för att ta bilen och en hel del svarar också att de kör bil mer bränslesnålt.

Att så många som 44 procent svarar att de sparar energi på jobbet kan dock tydas på lite olika sätt. När det gäller miljöbilar visar enkäten att intresset ökat sedan undersökningen 2006.

På frågan vilken bil man skulle köpa om man skulle handla inom tre månader så är minskningen ganska stor när det gäller konventionella bensinbilar. Intresset för bilar som helt eller delvis drivs med el, etanol, gas och rapsbränsle ökar också. Men mest ökar intresset för dieselbilar.

Nä rdet gäller temperaturökningen på jorden menar 75 procent att de tror att det beror på mänsklig påverkan, mot 79 procent 2006. Elva procent, ungefär lika många som 2006, tror att den har naturliga orsaker. Men det är fler som är osäkra på orsaken nu än 2006, 13 procent mot 8 för två år sedan.

Kunskapen om det kommunala klimatarbetet är inte så stor. Flest känner till fjärrvärmeutbyggnaden. Många har också sett filmen "En obekväm sanning", men hur många som sett den på kommunens visningar eller på annat sätt är osäkert.

Övriga aktiviteter i kommunens klimatarbete säger sig ganska få känna till.

Dessutom får kommunens trovärdighet i klimatarbetet ganska lågt betyg i enkäten.

Annons

- Vi får studera enkätsvaren och se på vilket sätt vi kan förbättra vårt arbete, säger Anitha Ljung, Klimp-samordnare från Agenda 21 i Trelleborgs kommun. Anitha Ljung är nöjd med enkätundersökningen, som hon menar ger ett bra redskap att arbeta vidare med.

- Det är värdefullt att få veta vad människor tycker och hur de uppfattar informationen. Dessutom får vi tips om hur de vill ha informationen, säger hon. Jag hoppas att vi kan göra ytterligare en undersökning om några år.

Undersökningen genomfördes hos 500 slumpvis utvalda trelleborgare mellan 15 och 75 år. 54 procent svarade vilket ger en felmarginal på mellan 4 och 5 procentenheter.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons