Fler förskolor behövs när Trelleborg växer

Antalet barn väntas öka med drygt 200 under de närmaste fem åren, spår skolchefen Barbro Melander i sin prognos.
Trelleborg • Publicerad 15 april 2005

Trelleborg växer. Fler flyttar till kommunen. Inflyttningen sker till centralorten, de nya bostadsområdena och byarna ute på Söderslätt.

– Ska vi hänga med i utvecklingen krävs det åtminstone tio nya förskoleavdelningar.

Prognosen som skolkontoret tagit fram visar att antalet barn i Trelleborgs kommun kommer att tillta med cirka 200 i takt med att fler bosätter sig i Trelleborg.

– Många barnfamiljer flyttar till kommunen. Därför behövs det nya förskoleavdelningar, förklarar Barbro Melander.

Först etappen av det nya bostadsområdet Stavstensudde väntas bli färdig under 2006-2007.

– Då krävs det fler platser inom barnomsorgen i västra delarna av Trelleborg, fortsätter hon.

En utbyggnad av Högalids förskola, för att fylla behovet från Norra Västervång, föreslås av skolnämnden för att kunna klara den väntade tillströmningen av barn under de närmaste fem åren.

– Det är en rejäl volymökning på gång. Antalet invånare i Skegrie och på flera platser i centrala Trelleborg har tilltagit, säger Barbro Melander.

Ökningen av antalet barn märks redan nu. Från slutet av förra året fram tills nu har det tillkommit ett 70-tal barn i kommunens barnomsorg. – Just den här ökningen kan medföra att vi inte kan hålla 2005 års budget. Det finns risker att vi spräcker budgeten med cirka fem miljoner kronor, framför allt på grund av ökad inflyttning, fortsätter hon.

För att tillgodose behovet av fler platser inom grundskolan finns det dessutom planer på att utvidga både Bäckaskolan och Vannhögskolan.

– Eftersom planeringen av en skola i Gislöv redan är i gång känns det viktigt att påbörja en översyn av västra delarna av Trelleborg, betonar hon.

Enligt det yttrande som skolnämnden gjort till den fördjupade översiktsplanen för Stavstensudde krävs det en förskola och skola för årskurserna 1-5 någonstans på Västervång.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.