Fler förändringar i Skegrie

Trelleborgs gatukontor har nyligen genomfört en del förändringar i trafiken i Skegrie. Och mer kan vara på gång.
Trelleborg • Publicerad 15 september 2013
Stationsvägen har stängts av för biltrafik mot väg 628. Kommunen hoppas även på en sänkning av hastigheten på väg 628 till 40 kilometergenom Skegrie.
Stationsvägen har stängts av för biltrafik mot väg 628. Kommunen hoppas även på en sänkning av hastigheten på väg 628 till 40 kilometergenom Skegrie.Foto: Claes Nyberg
Gatuchefen Mats Lawesson är nöjd med hur det blivit i Skegrie efter förändringarna med cykelbana och ny belysning längs Stationsvägen.
Gatuchefen Mats Lawesson är nöjd med hur det blivit i Skegrie efter förändringarna med cykelbana och ny belysning längs Stationsvägen.Foto: Foto: Claes Nyberg

- Vi har diskuterat att dra cykelvägen vidare längs Skegrie byaväg, säger Mats Lawesson, gatuchef i Trelleborgs kommun. Dessutom har vi haft uppe en diskussion om att bygga en cirkulationsplats i korsningen mellan Byavägen och Stationsvägen.

Korsningen kommer troligen att bli mer trafikerad framöver efter att Stationsvägen stängts av för biltrafik ut mot väg 628, vägen mot Västra Värlinge.

Gatukontoret har redan genomfört en hel del åtgärder i Skegrie, förutom avstängningen av Stationsvägen mot väg 628 för biltrafik.

- Vi har byggt en refug på väg 628 för att dämpa hastigheten vid cykelöverfarten, säger Mats Lawesson. Och själva cykelbanan fortsätter längs stationsvägen fram till korsningen med Byavägen.

Det har även blivit ny belysning på den sträckan.

- Jag är nöjd med hur det blivit efter förändringarna, säger Mats Lawesson.

Kommunen ska framöver även genomföra den nya hastighetsplanen i Skegrie. Det innebär bland annat att det blir 40-gräns på Byavägen.

Men kommunen vill även ha 40-gräns på väg 628 förbi Skegrie. Där är det dock inte kommunen som har avgörandet i egen hand.

- Vi har skrivit till länsstyrelsen och begärt en sänkning på sträckan förbi Skegrie, säger Mats Lawesson

Vid förskolan är det i dag 50-kilometersgräns på en sträcka av ungefär 400 meter, medan resten av vägen genom Skegrie har 70-gräns.

En hel del boende längs vägen har klagat på buller. Även miljön för barnen som går i skolan, och kanske har syskon på förskolan på andra sidan vägen, har varit föremål för klagomål från föräldrar. En orsak är att trafiken har blivit betydligt tätare på vägen sedan motorvägen byggdes, eftersom fordonen numera leds från E 6 via vägen norr om samhället in till väg 628.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.