Annons

Fler fick förtidspension

Under 2004 införde försäkringskassan hårdare kontroller av dem som vill gå i förtidspension. Trots detta var det ändå 64 fler som gick i förtidspension under förra året än 2003.
Trelleborg • Publicerad 14 februari 2005

– Detta ska ses mot bakgrunden av att det är fler partiella, det vill säga förtidspensioneringar, på deltid, under 2004 än under föregående år, säger Joakim Sander, chef för försäkringskassan.

På försäkringskassan heter det inte förtidspension längre, utan benämns som sjukersättning.

Annons

Granskningen av dem som vill bli förtidspensionerade har skärpts.

– Blir vi osäkra kontaktar vi fler än en läkare så att allt stämmer, säger Joakim Sander.. Det är bland annat efter direktiv från Riksförsäkringsverket som försäkringskassan blivit tuffare när det gäller kraven för förtidspensionering.

– Minst två läkare får göra en bedömning i de ärenden där vi är osäkra om en utbetalning för förtidspensioner ska göras. Vi gör vad vi internt brukar kalla för "Second Opinion", berättar Joakim Sander. Under 2004 fick 327 personer förtidspension. Detta ska jämföras med 2003 då det var 263 personer som blev förtidspensionerade.

– Det måste samtidigt klargöras att det hänger samman med hur många sjukärenden som pågått mer än 30 dagar och som har avslutats. Vi hade helt enkelt fler sjukärenden i Trelleborg under 2004 än under 2003, säger Joakim Sander.

Enligt honom finns det inga ambitioner att begränsa antalet förtidspensioner bara för att rutinerna har skärpts.

– Kostnaderna för förtidspensionerna har ökat och därmed utgifterna för samhället. Men det hänger samman med att rekordmånga varit sjuka både under 1990-talet och under de senaste åren, säger Joakim Sander.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons