Annons

Fler fastnar hos Kronofogden

"Håll koll på räkningarna. Det finns en stor risk att någon slinker igenom". Uppmaningen kommer från Åsa Mattsson, informatör på skatteverket. Kronofogdeavdelningens nya halvårsrapport visar att allt fler obetalda skulder hamnar i kronofogdemyndighetens register.
Trelleborg • Publicerad 30 juli 2004

-Det har blivit enklare att ta lån och få krediter och det är en tuff marknadsföring som lån - och kreditbolagen för fram, säger Åsa Mattsson. Det finns en mängd olika operatörer och leverantörer att välja emellan och därför får vi också allt fler räkningar att hålla reda på. Bara det senaste halvåret har antalet betalningsförelägganden ökat med 12 procent. Och räknat på en femårsperiod uppgår ökningen till hela 55 procent. Trots det blir antalet skuldsatta personer inte fler. De har bara fler skulder per person. Och ännu fler kan komma att hamna i skuldfällan, berättar Lennart Hedqvist, informatör på kronofogdemyndigheten i Skåne: - När de rekordlåga räntorna stiger kommer nog ett bakslag för husköparna och det blir nog som 1991. När ett betalningsföreläggande kommer till kronofogden spelar det ingen roll hur stor skulden är. - Det är precis lika viktigt att betala små räkningar. Varken vi eller inkassobolagen tar hänsyn till skuldens storlek. Och det kan bli dyrt att missa en liten skuld. Kronofogden lägger på 300 kronor för betalningsföreläggandet och kan dessutom lägga på 340 kronor för eget arbete. Därutöver kommer en inkassoavgift på 160 kronor och 140 kronor för inkassobolagets egna arbete. De som inte betalar eller bestrider saken i rättegång får en "prick" i kronofogderegistret. Den sitter kvar i tre år och gör det omöjligt att handla på kredit eller låna pengar. Kronofogdemyndigheten i Trelleborg har inga siffror på antalet skulder i kommunen och vill inte uttala sig i frågan. Text: Jens Mikkelsen

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons