Annons

Fler döda kor på stränder förbryllar

De döda kor som spolats upp på stränderna den senaste veckan fortsätter att förbrylla. Nu har ytterligare fem hittats, en i Skateholm, två i Kämpinge och två i Danmark.
Trelleborg • Publicerad 7 januari 2014
Foto: 
Greger Persson menar att det är vanligt att sälar och tumlare flyter upp på stränderna, men kor har han aldrig varit med om att hitta.
Greger Persson menar att det är vanligt att sälar och tumlare flyter upp på stränderna, men kor har han aldrig varit med om att hitta.Foto: Foto: Tomas Nyberg
Kommunens entreprenör Johan Andersson hämtar den döda kon i Beddingestrand för tillfällig förvaring i kommunens förråd. Greger Persson på kommunens tekniska förvaltning överser arbetet, liksom söndagsflanörerna Eva Lundkvist och Johan Walterström.
Kommunens entreprenör Johan Andersson hämtar den döda kon i Beddingestrand för tillfällig förvaring i kommunens förråd. Greger Persson på kommunens tekniska förvaltning överser arbetet, liksom söndagsflanörerna Eva Lundkvist och Johan Walterström.Foto: Foto: Tomas Nyberg
De uppspolade kornas öde är fortfarande ett mysterium. Den här kon hittades i Beddingestrand i söndags.
De uppspolade kornas öde är fortfarande ett mysterium. Den här kon hittades i Beddingestrand i söndags.Foto: Foto: Tomas Nyberg
Några av de uppspolade korna hade haft bakbenen bundna.
Några av de uppspolade korna hade haft bakbenen bundna.Foto: Foto: Tomas Nyberg

På tisdagsmorgonen hittades två döda kor öster om Kämpinge, och sent på eftermiddagen ytterligare ett djur i Skateholm. Det innebär att åtta kor har påträffats på de skånska stränderna sedan den 30 december.

– Vi konstaterade att den ligger i Skurups kommun, så de får ta hand om den. Men det är tveksamt om de gör något åt den i dag (tisdag), det var mörkt redan när jag ringde till Skurup, säger Greger Persson, beredskapsledare på Trelleborgs kommuns tekniska förvaltning,

Annons

Även i Danmark har man hittat döda kossor på stränderna den senaste dryga veckan. Det är den danska tidningen Folketidende som skriver om två uppspolade kor på Lollands sydkust, vid Hyllekrog och Rødbyhavn. Den ena hittades i lördags och den andra helgen innan. Enligt artikeln är öronmärkningen borta på båda korna.

De danska kofynden påminner mycket om de som spolats upp på stränderna mellan Falsterbo och Abbekås. De har påträffats under ungefär samma tidsperiod och det finns ingen märkning kvar som kan berätta om ursprunget. På minst två av korna som hittats i Skåne har ett öra varit avskuret.

Ett tag trodde man att kon i Beddingestrand kunde avslöja ägaren. På den satt en bit märkning kvar i örat, men enligt Katarina Gielen, chef för enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket, går det inte att utläsa något av den.

– Det är en metallbricka med nummer som inte är enligt EU-standard. Det är kanske en märkning som gården själv har använt sig av, säger hon.

Korna kommer att skickas till Kristianstad där Jordbruksverket i samråd med polisen ska avgöra ifall man ska obducera korna eller inte, och på så sätt kanske få svar på hur djuren dött. Men än så länge är kornas öde ett mysterium.

– Det låter inte helt osannolikt att de dumpats från något fartyg, säger Katarina Gielen.

Greger Persson har haft bråda dagar sedan TA började skriva om de mystiska kofynden.

– Det ringer från media hela tiden. Nyss pratade jag med Lotta Bromé och innan var det TV4. Det är helt sanslöst, säger han.

Maria Sällberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons