Annons

Fler byar får kommunalt vatten och avlopp

Bostäder i norra Tullstorp och området öster om Stora Beddinge är näst på tur att anslutas till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Det beslutade tekniska nämnden på onsdagen.
Trelleborg • Publicerad 27 juni 2011

Byarna ingår i det landsbygdsprojekt där ungefär 700 bostäder har eller ska anslutas till det kommunala va-nätet i flera steg, där det första togs 2009. Den här delen av projektet omfattar totalt 76 fastigheter och beräknas kosta 9,2 miljoner kronor.

– Det här är ytterligare en etapp i handlingsplanen, som vi tidsmässigt följer, säger Martin Nilsson, teknisk chef på kommunen.

Annons

Ärendet ska tas upp i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i september och man beräknar att komma igång med projektet i september eller oktober. Fastigheterna som ansluts måste betala en anslutningsavgift som i dagsläget ligger på 98 199 kronor. Men enligt Bengt Lander, projekteringschef på tekniska förvaltningen, kommer den avgiften troligen att höjas med tio procent innan arbetet är klart i början av nästa år. Tidigare har särtaxa diskuterats på grund av fastigheternas läge långt från va-nätet och i svåra terrängförhållanden, men eftersom standardtaxan både har höjts och troligen kommer att höjas är det inte troligt att det blir någon sådan.

– Höjs standardtaxan med tio procent blir det ingen särtaxa, men oavsett kommer kostnaden för de boende att bli ungefär densamma, säger Bengt Lander.

För den som kan visa på att hushållet inte har möjlighet att betala anslutningsavgiften finns alternativet att dela upp avgiften på en tioårsperiod. Detta enligt lagen om allmänna vatten- och avloppstjänster.

Den här delen av projektet beräknas avslutas i februari 2012.

Gunilla Lindberg
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons